Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Lehulló meteorit végezhetett egy emberrel Dél-Indiában

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Indiai kutatók vizsgálják, hogy valóban egy lehulló meteorit okozhatta-e a halálát egy embernek az ország déli részén. Hasonló esetre majdnem 200 éve nem volt példa a világon.

A dél-indiai Tamilnádu állam főminisztere, Dzsajalalitha Dzsajaram szerint a buszsofőrrel egy becsapódó meteorit végzett az állam egyik felsőoktatási intézményének területén. A férfi családja 100 ezer rúpia kártérítést kapott. Dzsajalalitha szerint a férfi súlyos sérüléseket szenvedett, és a kórházba szállítás közben meghalt.

A buszsofőr az egyetem menzájához közeli füves területen álldogált, amikor a rejtélyes robbanás történt. Az incidens során apró kráter keletkezett a területen, és néhány ablak is betört. Két kertész és egy diák is megsérült. A helyszíni vizsgálatokkor egy gyémántra emlékeztető sötétkék követ találtak.

A kormány illetékesei kezdetben arra gyanakodtak, hogy építési munkálatokból véletlenül hátramaradt robbanékony anyagok okozták a detonációt. "Amikor nem találtunk robbanóanyagokra utaló bizonyítékokat, elkezdtük vizsgálni a meteoritelméletet" - mondta egy neve elhallgatását kérő helyi illetékes. Hozzátette, hogy a teória megerősítéséhez még elemezni kell a mintákat, amelyeket várhatóan kedden gyűjtenek be az Indiai Asztrofizikai Intézet munkatársai.

A robbanás egyik fültanúja szerint még soha életében nem hallott ehhez hasonló hangot. Mint fogalmazott: "Egyáltalán nem volt füst, nem volt tűz, semmi ilyesmi".

Az International Comet Quarterly című tudományos folyóirat szerint legutóbb 1825-ben jelentettek be meteoritbecsapódás okozta halálesetet.

Simon Goodwin, az angliai Sheffield Egyetem szakértője szerint a meteorit okozta halálesetek ritkák, mivel a világűrből származó kőzetdarabok elégnek, amikor keresztülszáguldanak a Föld légkörén, vagy az óceánban, vagy távoli területeken landolnak.

Három évvel ezelőtt egy nagyjából 17 méter átmérőjű meteor robbant fel Közép-Oroszország felett: a robbanás következtében betörtek az ablakok, megrongálódtak az épületek és mintegy 1200 ember sérült meg.

Valentin napi wellness ajánlatok

Kényeztesse párját Valentin napi meglepetéssel valamelyik wellness szállodában.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!