Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megritkítaná a farkasállományt Olaszország

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miután az elmúlt évtizedekben az olasz állam több millió eurót fordított a kihalófélben lévő farkasok megmentésére, a környezetvédelmi minisztérium ezúttal több példány kilövését tervezi.

Elsősorban az Appenninek térségében szaporodtak el a farkasok és jelentenek egyre nagyobb veszélyt az állattenyésztőknek - közölte a La Repubblica című római napilap.

Az Appenninekben a becslések szerint 2500, az Alpok térségében 150 példány él. Elsősorban Toszkánában, ahol mintegy 600 farkas él, panaszkodnak az állattenyésztők arra, hogy egyre több birkát, borjút és szamarat tépnek szét a ragadozók. A tartomány ezért egy négymillió eurós, hároméves tervet indított a farkasok miatt kárt szenvedett tenyésztők kártalanítására.

A környezetvédelmi minisztérium úgy döntött, ha a farkasállomány mérete a lakosság számára veszélyessé válik, akkor feloldja a farkasok kilövésének tilalmát.

"Végre felismerte a kormány, hogy az állattenyésztők nem bírják tovább a farkasok állandó támadásait. Az agresszív példányok megölése megoldást jelent" - fogalmazott Stefano Masini, a Coldiretti mezőgazdasági szervezet környezetvédelmi kérdésekért felelős szóvivője.

A kormány tervei azonban az állatvédők részéről heves tiltakozást váltottak ki. Az LAV nevű szervezet szerint az visszalépés a fél évszázaddal ezelőtti múltba. "A farkasok megölése erkölcsi és tudományos szempontból elfogadhatatlan" - mondta Massimo Vitturi, az LAV szóvivője.

Nem csak a farkasok jelentenek problémát a hegyvidéki területeken. A szarvasok száma 1980 óta 700 százalékkal nőtt Olaszországban, a zergéké 120 százalékkal. Problémát okoznak a vaddisznók is, amelyek száma csak 2000 óta 400 százalékkal emelkedett. Toszkána tartomány ezért azt tervezi, 250 ezer vaddisznó kilövésére ad engedélyt, ami szintén heves tiltakozásokat váltott ki.

Hajóutak

Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.

Csapatépítés, esküvő, konferencia?

A Travelo rendezvény melléklete jobbnál jobb tippekkel könnyíti meg rendezvényei szervezését!