Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Cindy Crawford amerikai szupermodell 50 éves

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Február 20-án lesz ötvenéves Cindy Crawford, az egyik első szupermodell, ma már sikeres üzletasszony, a neve pedig világmárka.

Cynthia Ann Crawford a Chicagóhoz közeli DeKalb városkában született, négy gyermek közül a másodikként. Zsebpénzét a kukoricatermés betakarításával kereste, és néha - a többi középiskolás lánnyal együtt - részt vett a helyi üzletház divatfotózásán. Tizenhat éves volt, amikor a helyi fotográfus felkérésére fürdőruhában pózolt egy medence partján, és a helyi diákújság címlapjára került. A fotós felfigyelt különös szépségére, az ő biztatására utazott Chicagóba, ahol a híres fényképész Victor Skrebneski vette pártfogásába. Egyre többször szerepelt különféle katalógusokban, majd szerződtette a New York-i Elit Modellügynökség.

Karrierje szédületes gyorsasággal ívelt felfelé: beiratkozott ugyan a vegyészeti főiskolára, de keresett modellként már nem sok ideje és kedve maradt a tanulásra. 1986 augusztusában a Vogue magazin címoldalára került, ez volt élete nagy áttörése. A következő években világszerte több mint ezer magazin, köztük a Vogue, az Elle, a Harper's Bazaar, a Cosmopolitan, a People, és az Allure címlapján szerepelt. A Forbes magazin szerint a földkerekség legjobban fizetett modellje lett, becslések szerint évi 6 milliárd forintnak megfelelő összeget is megkeresett. A legnagyobb divatházak (Chanel, Versace, Christian Dior, Calvin Klein, Ralph Lauren, DKNY, Valentino) ruháit mutatta be, reklámkampányokat építettek rá, arcának választotta többek között az Omega, a Maybelline, a Pepsi, a szupermodellek korszakának egyik legragyogóbb csillaga lett Christy Turlington, Kate Moss, Naomi Campbell, Linda Evangelista és Claudia Schiffer mellett.

Kiskorában sokat csúfolták a kis anyajegyért a szája szögletében, és ő naponta sírva könyörgött anyjának, hogy távolítsák el a sok szenvedést okozó "szépségjegyet". Modellként viszont már ő nem egyezett bele a műtétbe, s végül a kis anyajegy lett a védjegye. Crawford nemcsak gyönyörű ruhakölteményekben, hanem fedetlenül is megmutatta bájait, 1988 és 1998 között Herb Ritts sztárfotográfus sorozatban készített róla felvételeket a Playboy számára, amit a szakma egy része megütközéssel fogadott. Amikor a H and M márkájú női fehérneműt reklámozta, akadt erkölcstelennek minősített plakátja, amelyet eltávolítottak az utcákról.

Crawford mindig távol tartotta magát a szépségipar túlkapásaitól. Saját bevallása szerint soha nem fogyasztott kábítószert, igyekezett elkerülni a botrányokat. Fiatal modellként Milánóban tanúja volt egy kábítószeres orgiának, ami után felhívta telefonon az anyját, hogy vigye haza, és írassa be újra a főiskolára.

Több fitness videót szerkesztett, és színésznőként is próbálkozott, nem sok sikerrel. Csak néhány szerepet kapott, s 1995-ben a Fair Game című filmben nyújtott "alakításáért" a legrosszabb színésznőnek kijáró Arany Málna díjra jelölték. Több videoklipben is feltűnt, többek között George Michael Freedom! '90 és Jon Bon Jovi Please Come Home for Christmas című dalában.

A modellt hosszú kapcsolat fűzte Richard Gere filmsztárhoz, 1991-es esküvőjük minden bulvárlap címoldalán szerepelt, miként az is, amikor 1995-ben véget ért a románc, és felbontották a frigyet. Crawford 1998 óta egy vállalkozó felesége, két gyermekük már a tinédzserkorban van.

Crawford nemcsak szépségének, hanem kifejezetten jó üzleti érzékének is köszönheti sikerét. 2005-ben piacra dobra a nevével fémjelzett Meaningful Beauty nevű kozmetikai termékcsaládot, elindította lakberendezési és bútor márkáját, ezek tavaly több mint 250 millió dollár bevétellel járultak hozzá a családi kasszához. Tavaly került a könyvesboltokba önéletrajzi írása, a Becoming.

A kifutón már negyvenhat éves kora óta nem szerepel, ám fotózásokat még vállal. Nemrégiben megjelent nyilatkozataival találgatások özönét indította el visszavonulásával kapcsolatban, de hamarosan megnyugtatta rajongóit. "Minden évben elmondom a gyerekeimnek, hogy visszavonulok, ez tulajdonképpen nálunk már családi hagyomány, de nem mondok ki semmi véglegeset. Imádom, hogy a divatipar része lehettem az elmúlt harminc évben, és ha ez a hosszú idő megtanított valamire, akkor az ez: Soha nem mond, hogy soha" - írta közösségi oldalán. Crawford jelenleg a Balmain francia divatház tavaszi-nyári divatkampányában szerepel szupermodell társaival, Naomi Campbell-lel és Claudia Schifferrel.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.