Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Soha ennyi kutyát nem neveztek még a szilvásváradi nemzetközi kiállításra

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rekordszámú, több mint 5000 kutyát neveztek a tenyésztők idén a szilvásváradi 3xCACIB nemzetközi kutyakiállításra, amelyet május 14. és 16. között rendeznek meg a Szilvásvárad és Bélapátfalva közti ipari parkban. A három nap alatt a Jack és Parson Russell-, valamint a foxterrierek európai kiállítását is megtartják.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) lassan húsz éve rendezi meg szilvásváradi kiállítását, amelyre soha ennyi nevezés még nem érkezett, mint idén - fejtette ki Korózs András, a szervezet elnöke az MTI-nek.

"Egy több napos magyar kiállításon naponta átlagosan 600 és 1000 kutya között szokott lenni a hazai és nemzetközi résztvevők száma, a mostani bemutató szombati napján azonban 1700, vasárnap 1900, Pünkösd hétfőn pedig 1600 kutya vesz részt. Ezzel minden idők eddigi legnagyobb nevezési létszámát regisztráltuk" - emelte ki az elnök.

A rendezvényre 35 országból érkeznek kiállítók Izraeltől Amerikáig, Angliától Finnországig, a kutyákat bíráló 32 szakember pedig 17 országból lesz jelen.

Az elnök a magas részvételi arányt egyrészt az elismert, külföldi bírók személyével indokolta, valamint külön vonzerőnek nevezte azt is, hogy a kiállítást szabadtéren rendezik, ami a nagy nemzetközi kiállítások sorában kuriózumnak számít. Mindezeken felül az állat- és környezetbarát programhoz minden alkalommal kapcsolódik a tradicionális magyar lovas életet és a lipicai ménes történetét bemutató attrakció is, amely hozzájárul a rendezvény vonzerejéhez - fűzte hozzá.

Korózs András arról is beszélt, hogy a nevezési listát a népszerű fajták vezetik: francia bulldogból és golden retrieverből a három nap alatt csaknem 200 egyedet láthat a közönség, de csúcsnevezési létszám érkezett magyar vizslából is, amelynek rövid és drótszőrű változatából mintegy 100 példányt zsűriznek majd a szakemberek.

"Ennél a fajtánál a magas, 100 kutyát meghaladó létszám annak is köszönhető, hogy szakítottunk a tradíciókkal és megpróbáltunk külföldi szakembereket is beosztani a magyar fajták elbírálásához. Ez, úgy tűnik sikeres volt, mert a nevezések aránya alapján elmondható, hogy a magyar tenyésztők kíváncsiak a külföldi bírók véleményére is" - emelte ki az elnök.

A bemutatókon túl Szilvásváradon lesz Jack Russell-, a Parson Russell- és a foxterrierek európai vándorkiállítása, ezekből a fajtákból így a három nap alatt csaknem 500 bírálat zajlik majd.

A rendezvényhez kapcsolódik az Én és a kutyám címmel kiírt rajpályázat is, amelyet a három környező megye, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye iskoláiban és óvodáiban hirdettek meg a szervezők. A nevező gyerekek belépőjegyet kapnak, a rajzokra a rendező szervezet Facebook oldalán lehet majd szavazni.

Korózs András elmondta azt is, hogy pünkösd hétfőn, a rendezvény zárónapján szentelik fel a szövetség kilenc magyar kutyafajtát ábrázoló új zászlaját. A program fővédnökségét Simicskó István honvédelmi miniszter vállalta.