Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Jolly Joker a sütemények közt...

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
... az a tésztakosárka, amibe most a rebarbarapüré került. A nyár folyamán bármilyen, éppen érő gyümölccsel megtölthetjük, amit egy kissé meg kell párolni, s összetörni, hogy töltelékhatású legyen. A kosárkák előre megsüthetők, de csak a tálalás pillanatában töltsük meg, nehogy a gyümölcstől elázzon. Néhány szem friss gyümölcs, egy kis tejszínhab meg néhány mentalevél jót tesz a megjelenésének.
Rebarbarás kosárka

Hozzávalók
a kosárkához:
25 dkg finomliszt
15 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor

5 dkg darált dió, mogyoró vagy mandula
2 tojássárgája
a tészta nyújtásához liszt
a formák kikenéséhez vaj
a töltelékhez:
50 dkg rebarbara (tisztítás után mérve)
8 dkg cukor
fél vaníliarúd
a díszítéshez néhány szem eper és mandula

A tésztához valókat gyorsan cipóvá gyúrjuk, és fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Ezután belisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, és akkora kerek lapokká szaggatjuk, hogy 6-8 kivajazott kosárkaformát ki tudjunk bélelni velük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (l80 C: légkeveréses sütőben 165 C) megsütjük, majd a formából kiborítva hűlni hagyjuk. Közben a rebarbarát megtisztítjuk, centis darabokra vágjuk és egy kevés cukros vízben, amibe a vanilíarudat is beledobtuk és kb.15 percig, illetve jó sűrűre főzzük. Ezután összetörjük, kihűtjük és tálalás előtt a kosárkákba, töltjük. Friss eperszemekkel díszítjük.

Elkészítési idő: 45 perc + a tészta pihentetése