Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan autózzunk Európában?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy három millió brit indul vakációra autón Európa különböző országaiba, és sok ezren bérelnek kocsit külföldön. Az angol Királyi Autóklub ezért felmérést készített az európai autósok szokásairól és összeállítást a hazaitól eltérő KRESZ-szabályokról.

Kiderült, hogy maguk az angol autósok a legingerültebb természetűek. Szó sincs angol hidegvérről. Az angol, ha a volán mögött ül, állandóan felfortyan: "Nézd már a marhát, mit csinál!"

Viszont a görög utakon ötször annyi a baleset, mint a brit autópályákon. A legtöbb halálos kimenetelű karambol Spanyolországban éri az angolokat. Igaz, hogy a távolság miatt ott ülnek legtöbben a helyszínen bérelt, mégpedig számukra szokatlan módon balkormányos kocsiban.

Nyugodt belgák, ideges franciák

A felmérés alapos volt: 23 ország 13 ezer jogosítvány-tulajdonosnak tették fel a kérdéseket. Kiderült, hogy a legnyugisabbak a belgák, és a legvérmesebbek a franciák. Hamar kiabálni kezdenek, sőt alkalomadtán egy kis bunyó sincs kizárva.

A németek, ha nagy, erős kocsijuk van, száguldozni akarnak. Tehát az előttük menő autóra ők villognak legtöbbet, vagy a követési távolságot minimálisra csökkentve kergetik az előttük hajtót a lassabb sávra. A görögök ordítják a legtöbb gorombaságot, az angolok inkább két ujjal mutogatnak.

Teli benzineskanna és a fiatalok

Ami a szabályokat illeti, a brit autóklub figyelmeztet, hogy Magyarországon és Szlovákiában egy csöpp alkoholt se fogyaszthat a vezető, ugyanis Angliában egy korsó sör vagy egy pohár bor nem számít, a szonda egy bizonyos pontig elszíneződhet.

Görögországban tilos megtöltött benzineskannát vinni a csomagtartóban, Franciaországban a legfiatalabbak és a frissen vizsgázottak nem mehetnek gyorsabban, mint százzal.

Büntetnek, ha kifogy a benzin

Ausztriában, Olasz- és Horvátországban a lerobbant kocsi mellé csak sárga mellényben szabad kiállni. Németországban bírságot vetnek ki azért, ha valakinek az autópályán kifogy a benzinje.

Jó tudni az ilyesmit, figyelmeztet a brit Királyi Autóklub, különben nyaralási fotók helyett kórházi röntgenfelvételekkel tér haza az úrvezető.