Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A tudósok is felelősek a klímaváltozásért?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Heves kirohanást intézett a tudósok ellen Al Gore egykori amerikai alelnök. Az utóbbi években magát környezetvédelmi szakértővé képző politikus szerint, ha a kutatók előbb jutottak volna konszenzusra a klímaváltozás okairól és a következményekről, a világ már megtehette volna a szükséges intézkedéseket.

A 2000-es elnökválasztást az amerikai Legfelsőbb Bíróság határozatával elbukó Al Gore azt is kifejtette, hogy ha ő költözhetett volna a Fehér Házba, akkor Amerikát a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosává tette volna.

A politikus az Earth in Balance (A Föld egyensúlyban) című könyve átdolgozott kiadásának új előszavában azt írta: azt kívánja, hogy bárcsak már a kilencvenes években megszületett volna a tudományos konszenzus a klímaváltozással kapcsolatban, ami végül csak az utóbbi néhány évben történt meg.

Al Gore odaszúrt az őt legyőző George Bushnak is, mondván: az elnök és alelnöke tökéletesen rossz irányba vezeti Amerikát.

Tíz éven belül visszafordíthatatlanná válik

Bill Clinton alelnöke szerint a klímaváltozás 10 éven belül visszafordíthatatlanná válik, ezért az emberiség nem várhat tovább a cselekvéssel.

Al Gore hevületére némileg árnyékot vet, hogy alelnöksége alatt a történelemben példátlan mértékben nőtt az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása, 15 százalékkal, míg George Bush első hivatali idejében csak 1,65 százalékkal.

Sok megfigyelő véli úgy, hogy a politikus népszerűségét megpróbálja latba vetni a 2008-as elnökválasztás során - húsz évvel első kandidálása után.