Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Tudományos bizonyíték van rá: szexuálisan vonzóbbak a mély hangú férfiak

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mély hangú férfiaknak több gyermekük van, mert szexuálisan jobban vonzzák a fiatal és termékeny nőket - állapították meg a Harvard Egyetem munkatársai, akik egy még ma is vadászattal és gyűjtögetéssel foglalkozó tanzániai törzsnél végeztek kutatásokat.

A kutatás eredményei szerintük azt bizonyítják, hogy a férfiaknál a mély hang éppen azért alakult ki az evolúció során, mert azt vonzóbbnak találják a nők - így az ilyen férfiaknak átlagban több gyermekük született, mint a magas hangúaknak.

Ez újabb példa a szexuális alapú szelekcióra; ha az egyik nem valamit vonzónak tart a másik fizikai megjelenésében, akkor ez az evolúció során oda vezet, hogy ilyen irányban módosul az adott nem fiziológiája.

"Azt ugyan nem tudjuk pontosan megmagyarázni, hogy a mély hangú férfiaknak miért van több gyermeke, véleményünk szerint az ok lehet az, hogy könnyebben és a nemzőképesség szempontjából a legjobb korban találnak maguknak párt. Magyarázat lehet az is, hogy a feleségüknél lerövidül a két gyermekszülés közötti idő, mert a mély hangú férfiak több táplálékot képesek a családjuk számára biztosítani" - vélekedett a kutatást vezető Coren Apicella.

A kutató elképzelhetőnek tartja, hogy a hangot illető dimorfizmus több ezer éve alakult ki - éppen a nemi vonzalom miatt, amelyet kiváltott. Vagyis lehetséges, hogy az emberiség hajnalán a férfiak és a nők hangja sokkal jobban hasonlított egymásra, mint most.

A kutatók vizsgálataik eredményéről, amelyet a hadza törzsnél végeztek, a Biology Letters című szaklapban számoltak be. A hadzák ma is vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak - olyant, amilyent az ősemberek. A hadzák monogámok, a házastársát mindenki maga választja, és a házasságon kívüli kapcsolatot és a válás is elfogadott és mindennapos.

A kutatók szerint egyébként a nők valószínűleg azért vonzódnak a mély hanghoz, mert azt a férfihormon szintje határozza meg, a vadászó-gyűjtögető közösségekben pedig nagy érték a magas tesztoszteron-szint, mert agresszívebbé teszi a férfiakat, akik így sikeresebbek lesznek a vadászatban.

Egy korábbi kutatás, amelyet az amerikai Szent András Egyetem munkatársai végeztek, hasonló eredményt hozott. Kiderült belőle, hogy a nők a peteérés időszakában kimondottan jobban vonzódnak a mély férfihanghoz.