Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Veszélyesek is lehetnek a táplálék-kiegészítők

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A multivitaminok, izomfejlesztő szerek és egyéb táplálék-kiegészítők eladása az Egyesült Államokban évi 23 milliárd dollár hasznot hoz a forgalmazóknak: a természetes eredetűnek mondott anyagok árusítása a leggyorsabban fejlődő üzlet.

Az American Journal of Medicine áttekintő közleménye szerint az amerikaiak csaknem egyötöde folyamatosan használ olyan táplálék-kiegészítőt, amelyet úgy adnak el, hogy az megelőzi a betegséget, növeli az egészséget.

A tanulmány írói, Bimal H. Ashar és Anastasia Rowland-Seymour megállapítják, hogy az emberek általában az gondolják, az ilyen készítmények biztonságosak.

Az utóbbi években azonban mind több adat került napvilágra, ami azt bizonyítja, hogy ez tévhit.

Az Egyesült Államok piacán jelenleg mintegy 20 ezer táplálék-kiegészítőnek minősített anyag található, de ebből az Élelmiszert és Gyógyszert Ellenőrző-Engedélyező Hivatal, az FDA dokumentációjában csak 46 tételnek vannak elfogadható biztonsági adatai.

A hiba nem a hivatalé. A törvénykezés világszerte ilyen: ezeknek az anyagoknak a forgalomba kerülése csak egyszerű bejelentést igényel, összetételüket nem vizsgálják olyan tüzetesen, mint a gyógyszerekét, senki nem tudja, hogy például a természetes eredetűnek mondott teakeverék milyen növényvédőszer-szennyezéseket tartalmaz.