Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A 2. világháború egyik legnagyobb rejtélyét oldhatja meg a roncs

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megfejthetik végre az egyik legrégibb ausztrál tengeri rejtélyt, a búvárok ugyanis megtalálták a HMAS Sydney ausztrál hadihajó roncsait - jelentette be Kevin Rudd kormányfő.

Az ausztrál cirkálót 1941 novemberében támadta meg a német Kormoran - a Sydney volt a legnagyobb hajó, amely a 2. világháború idején elsüllyedt, és a balesetet egyetlen ember sem élte túl.

A támadó Kormoran roncsait a hétvégén megtalálták a búvárok, hétfőn pedig felfedezték a Sydney maradványait is - hangsúlyozta a kutatást irányító Ted Graham.

Az ausztrál kormány négymillió dollárt (622 millió forintot) adott a kutatásra.

A Sydney Szumátráról tartott vissza Ausztráliába, amikor 1941. november 19-én a Kormoran - amelyet holland kereskedelmi hajónak álcáztak - támadást indított ellene. A csatában mindkét hadihajó elsüllyedt.

Hadifogoly lett a támadókból

A Sydney fedélzetén lévő mind a 645 ember életét vesztette, a Kormoran 397 fős legénységéből azonban 317-en megmenekültek. Õk Ausztrália partjain kötöttek ki - valamennyiüket elfogták.

Ausztrália "legnagyobb tengeri rejtélyének" nevezte a Sydney elvesztését Russ Shalders, a haditengerészet vezetője - ennek megoldásához kerültek most közelebb a kutatók, miután a búvárok megtalálták a két hajó roncsait.

A maradványok Perth-től 926 kilométerre északra, 2,5 kilométeres mélységben pihennek. A felfedezés révén rájöhetnek, pontosan mi történt 66 évvel ezelőtt.