Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Hat tipp arra, hogyan spóroljunk a benzinnel

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ahogy folyamatosan emelkedik a nyersolaj, s ennek következtében az üzemanyag ára világszerte, úgy próbálnak egyre többen spórolni a benzinnel. A közismert módszereken kívül is vannak nagyon jó módszerek arra, hogy ne kelljen lemondani az autózásról.

A legismertebb módja a benzinnel való spórolásnak az, ha az ember megpróbál állandó sebességgel haladni. Vannak, akik ennél vadabb módszert vetnek be - például üresbe kapcsolnak, amikor látják, hogy pirosra váltott a lámpa vagy dugó alakult ki előttük az úton.

Ez a módszer ugyan takarékos - viszont nem veszélytelen. Van azonban legalább hat módszer arra, hogy spóroljunk a benzinnel - és ne veszélyeztessük közben a biztonságunkat.

1. Vegyen ki minden fölösleges holmit!

Egy internetes blogger, Clever Dude számolta ki, hogy ha egy 18 kilós, földdel megtömött zsákot fuvaroz valaki három hétig, akkor annyival több benzint használ, mintha egy plusz (kicsiny súlyú) utast vinne - márpedig minél több ember ül egy autóban, annál több benzin fogy. Az Egyesült Államok Energiahivatalának számításai szerint 45 kilónyi pluszsúly szállítása két százalékkal is megnövelheti a fogyasztást - a százalékos arány azonban egy kisebb autónál még nagyobb.

2. Szervezzen "telekocsit"!

Ha megbeszéli a szomszédjaival, kollégáival a közös munkába járást, akkor nem csupán új barátokat találhat, de energiát is megtakarít. Már Magyarországon is működnek olyan internetes honlapok, amelyek összehozzák erre a célra az embereket.

3. Figyelje az árakat!

A benzin éppen olyan, mint a cipő: van, ahol olcsóbb, és van, ahol drágább. Ezért érdemes az erre szolgáló internetes honlapokon figyelni, melyik társaság milyen áron kínálja az üzemanyagot - és annak a kútjánál tankolni.

4. Figyeljen az aerodimanikára!

Ha nincs rá szüksége, szerelje le a tetőcsomagtartót, menet közben pedig húzza fel az ablakot. Tetőcsomagtartó nélkül akár öt százalék üzemanyagot takaríthat meg - számolta ki a Farmer's Almanac.

5. Spóroljon a lóerővel!

Nem kell okvetlenül négyhengeres motorral rendelkező autót vásárolni. A kevesebb lóerő nem jelent okvetlenül gyengébb motort - ráadásul olcsóbb is.

6. Gyakrabban járjon szervizbe!

Az eltömődött légszűrő kicserélése nem nagy összeg - viszont akár tíz százalékkal csökkenti a benzinfogyasztást. A jól beállított motor négy százalékot "hoz".