Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Miben kételkedik a világ? - A legismertebb összeesküvés-elméletek

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A World Trade Center ikertornyainak ledőlésétől a holdra szálláson át egészen a globális felmelegedésig több olyan elmélet létezik, amely megkérdőjelezi ezeknek a világfontosságú eseményeknek a valódi vagy legalábbis hivatalosan hangoztatott okát. De milyen összeesküvés-elméletek tartják lázban a világot?
1. 2001. szeptember 11.

Talán az internetnek és az élő televíziós közvetítésnek köszönhetően a szeptember 11-ét követő összeesküvés-elméletek száma és tartalma gyakorlatilag követhetetlen. A terrorista támadásban utasszállító repülőgépeket vezettek a kereskedelmi és pénzügyi világ jelképeinek, a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak, és az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon épületének.

Vannak azonban olyanok, akik úgy gondolják: a támadás hátterében maga az amerikai kormány áll, vagy legalábbis nem tett meg mindent, hogy megakadályozza a közel háromezer ember éltét követelő tragédiát. Szerintük ugyanis Bush elnöknek és csapatának már rendelkezésére álltak figyelmeztető jelek, amelyekről azonban nem vettek tudomást. Egyesek szerint ezt Bush szándékosan tette, ürügyet akart ugyanis szolgáltatni, hogy háborút indíthasson a Közel-Keleten.

A 9/11 Igazságmozgalom elnevezésű szervezet pedig azt állítja: a repülőgépek becsapódásától és az égő üzemanyagtól nem tudott volna összedőlni a World Trade Center. A szervezet szerint már közvetlenül a becsapódások után, de még az összeomlás előtt az ikertornyok alsóbb emeletein füst volt látható. Sőt, több szemtanú is - köztük olyan tűzoltók, rendőrök és emberek, akik a becsapódás idején az épületben tartózkodtak, de ki tudtak menekülni - robbanásokról számoltak be a becsapódások alatti emeleteken.

Ahogy John F. Kennedy meggyilkolása kapcsán, úgy 9/11-ről is készült hivatalos jelentés, amelyet az összeesküvés-elméletekben gondolkodók kigúnyolnak, és folyamatosan azt állítják: a támadás valójában "belső munka" volt.

2. John F. Kennedy megölése

Az Egyesült Államok 35. elnökét 1963. november 22-én, egy pénteki napon lőtték le a Texas állambeli Dallasban, ottani idő szerint délután fél egykor. Akkor érte a halálos lövés, amikor feleségével együtt egy nyitott tetejű autóval hajtatott a városban. Több hivatalos vizsgálat is azt derítette ki, hogy az elnököt Lee Harvey Oswald lőtte le egy közeli könyvraktárból.

Az összeesküvés-elméletek szerzői azonban kétségbe vonják a hivatalos magyarázatot, és azt állítják: Oswald nem egyedül hajtotta végre a merényletet, és a több riportban is megjelent három lövés helyett valójában négy dördült el - legalábbis az egyik a raktártól teljesen eltérő irányból. Szerintük ezt az állítást támasztja alá több szemtanú vallomása, valamint az a film is, amelyet az elnöki konvojról Abraham Zapruder forgatott 8 milliméteres kamerán. Többen azt állítják, hogy több lövést is leadtak egy közeli dombtetőről.

JFK megölését mind a mai napig titkok és kétségek övezik, és még mindig nem sikerült tisztázni, valójában hány lövés dördült el, és mi volt Oswald indítéka. Sokan úgy tartják, hogy a magányos merénylő utasítást hajtott végre - ezt a későbbi vizsgálatok is lehetségesnek tartották.

3. Holdra szállás


A NASA az Apollo-program keretében 1969 és 1972 között 12 űrhajóst juttatott a Hold felszínére, de az összeesküvést gyanítók szerint az űrhajózási hivatal meghamisított néhány landolást, sőt egyesek szerint az összes hamis volt, és az Apollo űrhajósai egyáltalán nem léptek a Holdra.

Úgy vélik, hogy a felvételeket és a fotókat a NASA szakemberei a Földön készítették el. Szerintük ugyanis a felvételeken látható kitűzött amerikai zászló lobog a Holdon, az árnyékok iránya nem egyezik meg, sőt ugyanaz a háttér szerepel különböző helyen, és nem láthatók csillagok sem.

4. Elvis Presley halála

Még ma is rengetegen hisznek abban, hogy a "Király" nem halt meg 1977-ben, hanem valahol bujkál. Ezt az elméletet támasztják alá azok a szemtanúk, akik látni vélték az énekest.

Több összeesküvés-elmélet kering Presley halála körül. Az egyik szerint kóros falánkság végzett vele, és ezért kapott szívrohamot. Akadnak olyanok is, akik szerint az énekes öngyilkos lett, de egy másik magyarázat szerint a maffia ölte meg. Sokan gyanúsnak vélik, hogy a sírján az Aron név szerepel, pedig valójában Aaron a középső neve.

Két amerikai bulvárlap olyannyira nem hitte el, hogy a "Király" meghalt, hogy cikkeket közölt az énekes további "életéről". Többek között arról írtak nagy részletességgel, hogy egy motorbalesetben eltörte az egyik lábát, és azt is állították, hogy valójában a kilencvenes évek közepén halt meg.

5. Diana hercegnő halála

Spekulációk keringenek arról, hogy Diana hercegnő nem baleset, hanem egy brit állami cselszövés áldozata lett 1997-ben. Többen úgy vélik ugyanis, hogy a brit titkosszolgálat úgy döntött: Diana kapcsolata Dodi Fayeddel veszélyt jelent a monarchiára és a brit állam egészére, ezért megrendezték a balesetet.

A terv szerint egy ügynök egy fehér Fiat Uno típusú gépkocsival üldözőbe vette Dianáék kocsiját, megpróbálta megzavarni a hercegnő sofőrjét, Henri Pault, aki szintén meghalt a balesetben. Később a sofőr vérmintáját kicserélték egy olyan vezetőjével, aki alkoholt fogyasztott. Az egyetlen probléma ezzel az elmélettel az, hogy nincs egyetlen bizonyíték sem, amely alátámasztaná. 6. A Jézus-összeesküvés

Egyesek úgy hiszik, hogy Jézus házasságot kötött Mária Magdolnával, majd egy vagy több gyerekük született, akiknek leszármazottjai Dél-Franciaországban telepedtek le. Ott a helyi nemesek közül választották ki házastársaikat. Megalakult a Meroving-dinasztia, amely Franciaországra trónjára tartott igényt, de síkra szállt ellenük a ma Sion-rendnek nevezett titkos társaság. Ez a teória manapság Dan Brown amerikai regényíró világsikerű könyve, A Da Vinci-kód kapcsán került újra előtérbe.

7. Shakespeare nem is volt Shakespeare

Ki is volt valójában az angol és a világirodalom legnagyobb drámaírójának tartott William Shakespeare? Egyesek szerint igazából a híres angol filozófus, Francis Bacon volt, de felmerült Christopher Marlowe neve is, aki angol drámaíróként, költőként és fordítóként élt és alkotott Shakespeare korában.

Sokan úgy tartják, nem is Shakespeare írta azokat a műveket, amelyeket az ő nevéhez kötnek. Az összeesküvés-elméletek száma azért is bővülhet a mai napig, mert rendkívül kevés életrajzi adat áll rendelkezésre.

8. Paul McCartney halott

Városi legendának tartják, hogy a Beatles egyik tagja, Paul McCartney életét vesztette egy autóbalesetben 1966-ban. Egy hasonló kinézetű és hangú személlyel helyettesítették az együttesben - állítják ennek a spekulációnak a hívei, akik szerint több bizonyíték is alátámasztja teóriájukat.

Vannak rejtélyes, Sir Paul halálára utaló szövegrészek, de az egyik híres lemezborítójukon (amelyen az Abbey Road kereszteződésén sétálnak át a zenekartagok) is vannak furcsaságok: McCartney az egyetlen Beatle, aki mezítláb sétál, ráadásul nem tart lépést a többiekkel.

9. A 2005-ös londoni metrómerényletek

Az összeesküvés-elméletek kitalálóinak szemet szúrt az a kép, amely körbejárta a világsajtót, és amelyen a merénylők láthatók, ahogy a Luton állomáson felszállnak a metróra 2005. július 7-én.

Úgy vélik, hogy a kép a merénylőkről hamis, mert az egyikük alakját csak később helyezték a köztéri kamera felvételére. Ezt az állítást azzal támasztják alá, hogy a képen jól látható: a férfi egyik karja a korlát mögött van, míg teste többi része előtte, ráadásul a feje mögötti korlát átmegy az arcán.

A kétkedők szerint a férfiak hátitáskájában nem volt bomba, hanem a metrószerelvények padlója alá elhelyezett robbanószerkezetek végeztek pusztítást.

10. A PanAm repülőgép katasztrófája

A PanAm légitársaság London és New York között közlekedő 103-as járata 1988. december 21-én zuhant le a skóciai Lockerbie városára. A fedélzeten 259, a földön pedig 11 ember halt meg. A Boeing 747-es típusú gép rakterében plasztikbomba robbant - ez okozta a repülő szinte azonnali megsemmisülését, és azt, hogy az óriási roncsdarabok a dél-skóciai városkára zuhantak. A hatóságok két líbiai férfit gyanúsítottak a merénylettel.

Az összeesküvés-elméletek hívei természetesen másképp látják a dolgot, szerintük ugyanis a CIA a transzatlanti járattal egy drogútvonalat biztosított, és szíriai drogkereskedőknek engedélyezte, hogy kábítószert szállítsanak a járatokon.

A merénylet napján azonban a terroristák az egyik droggal megpakolt bőröndöt egy olyan táskára cserélték ki, amelyben bomba volt. 11. Pearl Harbor

Franklin Roosevelt provokálta a japánokat, hogy 1942 decemberében megtámadják a hawaii-i tengerészeti támaszpontot - legalábbis így gondolják az összeesküvés-elméletek szerzői, akik szerint az elnöknek szüksége volt a támadásra, hogy kiprovokálja Hitlertől: hirdesse ki a hadiállapotot Németország és Amerika között. Az ürügyre azért volt szüksége, hogy az Egyesült Államokat beléptethesse a második világháborúba, amely lépést eredetileg ellenezte az amerikai Kongresszus és a közvélemény is.

Egyesek azt is állítják, hogy a brit, a holland, az ausztrál, a perui, a koreai és a szovjet kormány is figyelmeztette Amerikát a váratlan japán támadásról, sőt az amerikaiak maguk is tudtak róla, mert már korábban feltörték és megfejtették a japán hadsereg üzenetkódjait.

12. A 2004-es cunami

Főleg a muszlim világban elterjedt vélekedés az, hogy az Indiai-óceán partvidékén 2004. december 26-án végigsöprő szökőárat valójában nem földrengés, hanem az indiai kormány atomkísérlete okozta, amelyről az izraeliek és az amerikaiak is tudtak.

13. Az AIDS-vírust laboratóriumban állították elő.

Az AIDS-et okozó HIV-vírust 1974-ben genetikai módszerekkel állították elő, méghozzá az Egészségügyi Világszervezet megrendelésére - legalábbis az egyik teória szerint.

Az "elkövető" Dr. William Campbell Douglass volt, aki egy olyan gyilkos vírust akart előállítani, amellyel kísérletezni lehet Afrikában. Mások viszont azt mondják, hogy a CIA és KGB megbízásából hozták létre a halálos vírust, hogy így csökkentsék a világ népességét.

14. A globális felmelegedés csak kamu


A kétkedők szerint azért találták ki a globális felmelegedés teóriáját, hogy ennek ürügyén növeljék az adókat, ellenőrzés alá vegyék az emberek életmódját és utat nyissanak egy tekintélyelvűbb kormányzásnak. Bizonyítékként hozzák fel a szkeptikusok azt, hogy a globális hőmérséklet már egy ideje csökken.

15. Az olajkészletek kifogyása

Az úgynevezett "peak oil", vagyis az olajcsúcsnak nevezett elméletet, amely szerint a kőolaj kitermelése hamarosan tetőzni fog, és megindul az olajkészletek apadása, a kétkedők szerint maga az olajipar találta ki, hogy így növelje az árakat.

Azt mondják: az olajipar pontosan tudja, hogy rengeteg feltáratlan olajlelő helyek vannak még, amelyet azért nem használnak, hogy fenntartsák a hiány illúzióját.