Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Végre igazi titkos tintával írhat James Bond

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amerikai kutatóknak sikerült olyan tintát kifejleszteniük, amely először látható, majd bizonyos idő elteltével \"törli magát\".

Az új tinta valójában magában a papírban rejlik, és apró, aranyból vagy ezüstből álló nanorészecskéket tartalmaz.

Az evanstoni Északnyugati Egyetem kutatói által kifejlesztett technika lényege, hogy az írás egy speciális, UV-fényt kibocsátó tollal kerül a papírosra. A sugárzás révén az öt nanométer átmérőjű kis részecskék tömbösödnek, fénytörésük és színük megváltozik, így a leírtak láthatóvá válnak. A rögök végül lassacskán szétesnek.

A folyamat sebessége attól függ, hogy milyen intenzív UV sugárzás érte előzőleg a papírt, és ennek hatására mekkora tömbök képződtek. A nanorészecskék pontos kémiai összetétele is befolyásolja az üzenet élettartamát. Amennyiben az írás széthullik, már nem lehetséges helyreállítani, nyom nélkül eltűnik - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

A szöveget nem lehet másolni, ugyanis a fénymásoló gépekben alkalmazott világos fény azonnal megsemmisíti.

Az újraírható papírral kényes információkat lehet megvédeni - magyarázza a fejlesztésében részt vevő kutató, Bartosz Grzybowski. - Például nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe egy titkos megbeszélés anyagai, amelyek egy kis idő elteltével örökre láthatatlanná válnak.