Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A dohányzás és a leszokás is cukorbetegséget okozhat

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A dohányzás ismert kockázati tényezője a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, amerikai kutatók szerint azonban a leszokás tovább növeli a kockázatot - legalábbis rövidtávon.

A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a dohányzást elhagyó embereknél 70 százalékkal nagyobb eséllyel fejlődik ki diabétesz az első hat cigaretta nélkül töltött évben, mint azoknál, akik sohasem dohányoztak. A kutatók úgy vélik, ebben jelentős szerepe van a felszedett túlsúlynak is.

"Az üzenet: el se kezdj dohányozni" - mondta Hsin-Chieh Yeh, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Yeh 11 ezer középkorú, nem cukorbeteg embert vizsgált meg kollégáival 1987 és 1989 között. A páciensek egészségi állapotát 17 éven át követték nyomon, ezen belül rendszeresen regisztrálták a vércukorszintjükre, súlyukra vonatkozó adatokat is.

A diabétesz kialakulásának kockázata leginkább a dohányzás elhagyása utáni első három évben emelkedett, és csak tíz év elteltével állt vissza a normál értékre. A szokásukat megtartó dohányosok kockázata 30 százalékkal bizonyult nagyobbnak a cukorbetegségre, mint a soha nem dohányzóké.

Becslések szerint a diabétesz világszerte mintegy 180 millió embert érint. A dohányzás a vezető megelőzhető halálok világszerte, évente mintegy 5 millió embert öl meg.

A tanulmány az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat januári számában jelent meg.