Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megéri gázról villanytűzhelyre váltani

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Növeli a rák kialakulásának esélyét, ha serpenyőben, gáztűzhelyen sütött húst eszünk. Ajánlatosabb inkább elektromos tűzhelyet választani - mondják norvég kutatók.

Egy, a Trondheimben lévő Norwegian University of Science and Technology kutatócsoportja által készített felmérés szerint az a füst, amely a gáztűzhelyen készített húsételek sütése közben keletkezik, számos olyan rákkeltő anyagot tartalmaz, amely nem jön létre az elektromos tűzhelyen való sütés során.

A kutatást egy tipikusnak mondható nyugat-európai étteremben végezték el, amelyben naponta 17 sztéket sütött meg a szakács, egy részüket margarinban, míg más részüket szójaolajban. A sültek 15 percig voltak a tűzhelyen, némelyik gázon, némelyik elektromos tűzhelyen készült.

Az eredményekből kiderült, hogy a káros anyagok annál nagyobb mennyiségben válnak ki az olajból a sütési eljárás során, minél nagyobb lángra állítjuk a tűzhelyet. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a legnagyobb veszélyben a szakácsok vannak, hiszen ők különösen sok időt töltenek a tűzhely mellett.

Az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban az is olvasható, hogy a növényi olajban, gáztűzhelyen hevítve olyan policiklusos aromás szénhidrogének keletkeznek, amelyek szintén rákkeltőek.