Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Dohányozni és sört fogyasztani tilos!

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az oroszok jelentős része egyetértene olyan tiltórendelkezéssel, ami korlátozná a dohányzást és alkoholfogyasztást a közterületeken és a nyilvános helyeken - derült ki egy friss kutatás eredményéből.

A Levada Analytical Center felmérése szerint az oroszok 82 százaléka nem ellenezne olyan rendelkezést, amely tiltja a dohányzást a közterületeken és a nyilvános helyeken. A megkérdezettek 76 százaléka azzal is egyetértene, ha a tiltás a fenti helyeken a sörfogyasztásra is vonatkozna - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Oroszország 45 régiójában, több mint 1600 felnőtt megkérdezésével készült kutatás szerint a tiltást többnyire a nők és az 55 éven felüliek támogatják. Ugyanakkor az orosz dohányosok többsége 18 és 39 év közötti és férfi.

A Levada adatai szerint az elmúlt évtizedben nem változott jelentősen a cigarettázók aránya a társadalomban. Jelenleg az oroszoknak mintegy 37 százaléka dohányzik. Ezzel ellentétben a lakossági sörfogyasztás valamelyest csökkent: a 2007-ben márt 55 százalékról 2010-re 51 százalékra esett vissza.

Magyarországon már van, ahol tiltják


Mind az alkoholfogyasztás korlátozása, mind a dohányzás közterületeken történő betiltása napirenden van Magyarországon is. Az előbbi esetében elsősorban az értékesítési időpontokat határozzák meg a jogszabályok: egyre több önkormányzat hoz ugyanis olyan rendeletet, amely az éjszakai órákra megtiltja az alkoholárusítást a kiskereskedelmi egységekben.

Utóbbi esetében Vácott és Pécsett például 2009. év elejétől jelöltek ki dohányzásmentes zónákat, míg Keszthelyen ez év január elsejétől tilos rágyújtani oktatási, egészségügyi, kulturális, sport és más közintézmények közelében. A Fővárosi Közgyűlés pedig éppen a napokban határozott arról, hogy augusztus elejétől betiltja a BKV tulajdonában álló 72 aluljáróban a dohányzást.

A tiltás betartatása érdekében csikktartókat, figyelmeztető táblákat és térfigyelő kamerákat helyeznek ki az érintett helyeken. A határozat értelmében a szabályszegők ellen szabálysértési eljárást indíthatnak a közterület-felügyelők, amely akár 30 ezer forint összegű pénzbüntetést is vonhat maga után.