Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért a világ legveszélyesebb állatai a szúnyogok

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amint az április nyáriasabb arcát mutatta, azonnal felhangzott a zümmögésük. Mert a melegebb időjárás köztudottan a szúnyogok idejét is jelenti. Április végén a lárvákból extra sebességgel bújnak elő a csípős rovarok, amelyek nem csupán bosszantóak, hanem nagyon veszélyesek is. Német biológusok szerint a legveszélyesebb állatok a világon - írja a Bild.

Norbert Becker a statisztikákkal indokolja az állítást, miszerint a szúnyogok a világ legveszélyesebb állatai. Arra hívta fel a figyelmet a német biológus, hogy a világon minden harmincadik másodpercben meghal egy ember szúnyogcsípés következményeképpen.

A tudós azt is megjegyzi, hogy a Németországban fellelhető hatféle Anopheles-fajta maláriát és más vírusos betegségeket is terjeszthet. A szakemberek mindenekelőtt a Chikungunya-, illetve nyugat-nílusi láz veszélyeire hívják fel a figyelmet, utóbbi kórokozóját akár közönséges Culex (dalos) szúnyog is továbbíthatja az emberi szervezetbe.

A nyugat-nílusi láz vírusát költöző madarak hozzák Afrikából. A fertőzöttek legtöbbjénél nem okoz jelentősebb tüneteket, azonban némelyek, különösen az idősebb emberek magas lázzal járó betegségeket kaphatnak el, amelyek bizonyos estekben akár az agyat is megtámadhatják.

Németországban eddig nem tudnak nyugat-nílusi-lázas megbetegedésről - közölte Egbert Tannich, a trópusi betegségek gyógyításával foglalkozó hamburgi Bernhard-Nocht Intézet (BNI) professzora.

Így lehet védekezni ellene

Természetes anyagok, mint a szantálfa vagy a citromolaj csupán keveset segítenek a lázas betegen. Hatnak ugyan, de nagyon rövid ideig - legfeljebb húsz percig - mondta a Bildnek Frank Mockenhaupt. A belgyógyász professzor szerint a szúnyogok ellen tanácsos vegyszeres védőanyaggal befújni magunkat. Ezek hatása négy-nyolc órán át is kitarthat.

Célszerű lehet még veszélyeztetett vidékekre utazás előtt a ruházatot is impregnálni szúnyogriasztó anyaggal. Ezt a mosógépbe kell tenni és átmosni vele a textíliát. Az így kezelt ruhákban akár néhány hétig is benne maradhat a védőanyag - tette hozzá a szakember. lényeges lehet még az utazáskor használt ruhák színének kiválasztása is. A szúnyogok nem kedvelik például a fehéret - hívta fel a figyelmet a professzor.

Nagyobb lett a veszély

A globalizációval erősen megnőtt a betegségek terjedésének veszélye, hiszen ma már néhány óra alatt át lehet repülni egyik kontinensről a másikra - hangsúlyozta Norbert Becker.

Tavaly Magyarországon a nyugat-nílusi-láznak egy halálos áldozata volt, összesen tizenkilencen kapták el a kórt 2010-ben - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ szakmai hetilapjának egyik cikkéből. Az összegzés szerint ezt az agyhártya-, illetve agyvelőgyulladással járó, szúnyogok által terjesztett betegséget ketten Görögországban, tizenheten viszont itthon kapták el. A Magyarországon elhunyt beteg egy krónikus szív- és tüdőbetegségben szenvedő 80 éves férfi volt, akinél csak utólag, az agyszövetmintából mutatták ki a vírust. Az utolsóként, december 6-án felvett fertőzöttnél két napig tartó 39,5 fokos láz, hányás, a megbetegedés harmadik napján az arcon, tenyéren és a talpon megjelenő kiütések, izom-ízületi fájdalom és beszűkült tudatállapot jelentkezett. (Forrás: Epinfo)