Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Tudjon meg mindent Bruce Willis harci helikopteréről

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Katonai harci helikopter közreműködésével folytatják szerda délelőtt a Die Hard amerikai szuperprodukció forgatását Budapest légterében. A Magyar Honvédség MI-24-ese elsősorban Dél-Budán, illetve a Duna vonala fölött bukkan majd fel. A repülési útvonal közelében a lakosságot zavaró hang és zajhatásokra lehet számítani - mondta az InfoRádiónak Kerekesné Benedek Mária őrnagy, a HM Sajtóiroda munkatársa.

Bár a MI-24-es hatalmas harci helikopter, annyira talán nem lesz félelmetes látvány, mint a filmekben - mondta az InfoRádiónak Kerekesné Benedek Mária őrnagy. A HM Sajtóirodájának munkatársa hozzátette: a helikopter "akcióban" vesz részt. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy Bruce Willis is a gépen lesz a forgatás közben.

A repülés tervezett ideje hét és 12 óra között van, ezen időszak óra alatt lehet tehát a zavaró hanghatásokra számítani. Ez sem lesz azonban elviselhetetlen, hiszen a helikoptertől 30-50 méteres távolságban 90-120 decibeles lehet a hangerő -ilyen közel azonban "illetéktelen" nem lesz. 10-150 méteres körzetben már csak hatvan decibel mérhető - a zajártalom pedig 65 decibelnél kezdődik - tette hozzá az őrnagy.

Mivel a gép igen gyors - 100-150 m/s-os sebességgel halad -, ezért a hanghatás nagyon rövid ideig fog tartani, ráadásul a helikopter többnyire a Duna felett halad majd, várhatóan a Budaörs repülőtér - Kelenföldi Hőerőmű - Rákóczi híd - Petőfi híd - Lánchíd - Petőfi híd - Rákóczi híd - Kelenföldi Hőerőmű útvonalon (a Lánchíd és Rákóczi híd közötti szakaszon több alkalommal, a Duna medervonalában oda-vissza).

Lőni a gép nem fog, a magyar honvédség csak szakértői munkára, illetve a helikopter biztosítására szerződött - repült óraszámnak megfelelően felmerülő költségeket a produkció fizeti - magyarázta az őrnagy.

Hanganyag: Sánta András