Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Miért eszünk csokit?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyarok 77 százaléka a csokoládét az íze miatt fogyasztja, legtöbben a mogyorósat és a mandulásat szeretik - derül ki a Magyar Édességgyártók Szövetsége közleményéből.

A megkérdezettek 27 százaléka a mogyorósat és a mandulásat, 24 százalék a marcipánosat, 18 százalék a mogyorókrémeset, 16 százalék az alkoholtartalmút, 15 százalék az epres csokoládét kedveli a legjobban. A magyarok 54 százaléka a tejcsokoládét, 27 százalék az étcsokoládét, 19 százalék a fehér csokoládét részesíti előnyben.

Az egy főre jutó évi csokoládéfogyasztás az Egyesült Államokban 5,5 kilogramm, az Európai Unióban 6,5 kilogramm, Magyarországon 3,2 kilogramm, Svájcban mintegy 11, Ausztriában 10, Írországban pedig 9 kilogramm. A világ teljes kakaótermése évi 3,9 millió tonna körül van, a legnagyobb kakaótermelő országok Elefántcsontpart, Ghána és Indonézia.

A kutatások kimutatták, hogy a legalább 60-70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé rendszeres fogyasztása növeli az erek rugalmasságát, mérsékeli a vérnyomást és az érelmeszesedést, s több antioxidánst tartalmaz, mint sok gyümölcs vagy gyümölcslé. Vagyis minél több fekete csokoládét eszik valaki, annál védettebb a szív- és érbetegségek ellen. Egyébként pedig az édességet boldogsághormon termelő hatása miatt fogyasztják legtöbben.

A csokoládét több különböző napon ünneplik szerte a világban: a július 11-i csokinapot állítólag Franciaországban 1995-ben tartották először, Amerikában szeptember 13-án van a csokoládé ünnepe.