Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Csúcsához közelít az influenzajárvány

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt héten is nőtt az influenzajellegű megbetegedések száma Magyarországon, de az emelkedés már nem olyan dinamikus, mint korábban. Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője az InfoRádiónak azt mondta: 1-2 hét múlva lehet a járvány a csúcspontján.

Továbbra is terjed az influenza; egy hét alatt több mint 22 százalékkal emelkedett az influenzajellegű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma - mondta el az InfoRádiónak Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője.

"A múlt héten 87 500 beteg fordult orvoshoz. A betegek száma továbbra is emelkedik. Bár az emelkedés üteme csökkent, de így is 22 százalékkal többen fordultak orvoshoz, mint egy héttel korábban" - ismertette a szakember.

A fővárosban és 15 megyében emelkedett, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Tolna megyében nem változott, Fejér megyében negyedével csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

Békés megyében a betegek száma egy hét alatt két és félszeresére nőtt. A legtöbb beteget Tolna, Győr-Moson-Sopron, Békés és Pest megyében regisztrálták, a legkevesebbet Csongrád, Heves és Zala megyében. Két megye (Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye) kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.

A betegek csaknem 31 százaléka gyerek, 36 százaléka 15 és 34 év közötti, de a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek csaknem 25 százaléka.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a megelőzés fontosságáról beszélt. A rendszeres és alapos kézmosásra hívta fel a figyelmet; egyúttal a vírusfertőzés elleni küzdelem további elemeként nevezte meg a fertőtlenítést a közintézményekben, tömegközlekedési eszközökön, ahol sokan megfordulnak, és az informálást.

Hanganyag: Gál Ildikó