Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Borotválós asszonyfarsangot tartanak Parádsasváron szombaton

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szombaton ismét megrendezik a "borotválós asszonyfarsangi" felvonulást a Heves megyei Parádsasváron - tájékoztatta az Együtt Parádsasvárért Egyesület az MTI-t.

A szervezők közlése szerint Parádsasvár - és vele együtt a Borotválós Asszonyfarsang - a mintegy 300 éves múltra visszatekintő üveggyártásnak köszönheti létét.

Felidézték: 300 évvel ezelőtt az üvegfúvó mesterek zömmel külhonból, elsősorban szlovák területről érkeztek, magukkal hozva népszokásaikat, közöttük az asszonyfarsangot is. Ez a nap az asszonyok napja volt, akik az esti "macskabálra" valót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze.

Maskaráikhoz gyakran férjük ruháit használták, bekormozták az arcukat és bajuszt festettek, hogy felismerhetetlenek legyenek. A borotválás, a szimbolikus hatalomátvétel, eszköze a fából készült borotva, a szappan gyakran csak jégcsap, a pamacs nyúlláb vagy disznósörény volt. Púderként lisztet használtak, a munka végeztével pedig tükör helyett lyukas szitát, vagy szakajtót mutattak.

A farsangi menet szombaton 10 órakor indul a település kultúrháza elől, ezzel egy időben kirakodóvásárt is tartanak, este 7 órától pedig bál zárja a programot. Az érdeklődőket napközben az Art Glass Parád Kft. helyi üvegfújó manufaktúrája is várja, ahol a vendégek kipróbálhatják az üvegfújást, akár saját poharat is készíthetnek.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!