Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Terjed a bénulással járó Guillain-Barré-szindróma

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre terjed a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttes (GBS) Brazíliában, Kolumbiában, El Salvadorban, Surinamé-ban és Venezuelában - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati jelentésében.

A zikajárvány kitörése óta az említett öt latin-amerikai országban arról számoltak be, hogy egyre több embernél állapítottak meg Guillain-Barré-szindrómát.
Az idegrendszert érintő károsodás végtaggyengeséget, izomgyengeséget, légzészavart okoz, súlyos esetben teljes bénulást idéz elő.

A WHO megjegyezte, hogy a szindróma okát egyelőre nem tudták megállapítani, különösen annak fényében, hogy az érintett dél-amerikai országokban egyszerre van jelen a zika-, a dengue- és a chikungunyavírus, így nem bizonyítható, hogy a Guillain-Barré-szindróma és a zikavírus közötti kapcsolat.

Hozzátették, Kolumbiában és El Salvadorban nem találtak zikavírust a GBS-szel diagnosztizált emberek szervezetében. Venezuelában a 252 Guillian-Barré-tüneggyüttesben szenvedő között három esetében azonosították a zikavírust.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikaláz megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

Brazíliában a zikavírus rohamos terjedésével felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél. Egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült bizonyítani.

A brazil kormány pénteken közölte, az utóbbi tíz napban hat százalékkal, 5079-re emelkedett a gyanú szerint mikrokefáliában szenvedő csecsemők száma.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.