Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

\"Túl magas az évenkénti nyugdíjemelés\"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hosszú távon fenntarthatatlan a magyar nyugdíjrendszer - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank egyik tanulmánya. Jelenleg évente csaknem 500 milliárd forinttal kell az államnak kiegészítenie a kasszát.

A száz évre előretekintő tanulmány egyik szerzője szerint előbb-utóbb a korhatár emelésével és az évenkénti emelés mérséklésével lehetne helyreállítani a nyugdíjkassza egyensúlyát.

Palotai Dániel közölte: a hiány évente a GDP 2 százalékát teszi ki, és hosszú távon csak emelkedni fog.

A jelenlegi rendszer természetesen mindaddig fenntartható, amíg a társadalom a hiányt más forrásból pótolja. De az összeget gyakran a költségvetési hiány terhére növeli az állam, ez a gyakorlat pedig nem folytatható a végtelenségig - mondta Palotai Dániel.

Emelni kell a korhatárt

A nyugdíjkorhatár emelésére előbb-utóbb az átlagéletkor növekedése miatt is szükség lesz, bár a jelenlegi korhatár megfelel az Európai Unióban alkalmazottaknak. Feltehetően változtatni kell azon is, ahogyan az évenkénti emelés összegét kiszámolják.

Jelenleg az úgynevezett svájci indexálás szerint emelkednek a nyugdíjak. Azaz az infláció - nyugdíjas fogyasztói kosár - és a nominális béremelkedés átlagát is figyelembe veszik. Ez már eltér az uniós gyakorlattól.

A legtöbb országban ugyanis csak az áremelkedést veszik alapul, a jövedelememelkedés nem befolyásolja a járadék növekedését. Magyarországon az elmúlt években az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek a bérek.