Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az euróhamisítás titkai

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem csak a papír-, hanem a fémeurókat is hamisítják. Tavaly több mint 180 másolt kéteurós érmét foglaltak le Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank Szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a bankók közül a 20 és 50 eurós címleteket hamisítják leginkább. Idehaza pedig az 1000 Ft-os bankót másolják a leggyakrabban.

Drága az eljárás, de kicsi a lebukásveszélye a 2 eurós érmék hamisításának. A pénz előállításához ugyan költséges présgép kell, viszont a másolatot szabad szemmel szinte lehetetlen megkülönböztetni az igazitól.

Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője az InfoRádiónak elmondta: Magyarországon tavaly 183 hamis kéteuróst foglaltak le, idén pedig 31-t.

"A hamis érméket csak technikai berendezésekkel lehet megvizsgálni, tapintással nem. Az automatákat viszont nem lehet becsapni" - fogalmazott a jegybank szóvivője.

Kisebb címleteknél elővigyázatlanabbak az emberek

A papírpénzek közül a 20 és 50 eurós címletek a legnépszerűbbek a hamisítók körében. Az MNB szóvivője azt mondta: egyre több a másolt húszas. A hamisítók ugyanis úgy vélik: a kisebb címletnél az emberek nem annyira elővigyázatosak, mint a nagyobb értékű bankóknál.

A magyar helyzetről szólva Missura Gábor elmondta: továbbra is az 1000 forintost hamisítják a leggyakrabban: "főleg egyedi esetekről van szó. A hamisítványok leggyakrabban másolóval készülnek és gyenge minőségűek".

A szóvivő hozzátette: Magyarországon idén eddig mintegy 5500 hamis forintbankjegyet foglaltak le.