Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarországot is elérte a Siemens-botrány

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon is nyomoznak a Siemens-ügyben. Egy magánszemély feljelentése nyomán a XIV. kerületi rendőrkapitányság nyomoz egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A Siemenstől a jelek szerint nem 20, hanem 100 millió euró vándorolt át svájci, liechtensteini és görög magánszámlákra, és a rendőrség, az adóhatóság, illetve az ügyészség továbbra is azt igyekszik kideríteni, hogy ezt az összeget vesztegetésre használta-e a cég.

A gyanúsított és őrizetbe vett jelenlegi és egykori Siemens-alkalmazottak, illetve külső társak száma a Focus hetilap szerint már kereken egy tucat, bár továbbra is csak a sajtó nevezett meg közülük kettőt, Michael Kutschenreutert és Andy Mattest, akik mindketten a cégvezetékes üzletágának, a Siemens Com-nak voltak igazgatósági tagjai.

A hetilap internetes változatán megjelent értesülések szerint a hatóságok 40 millió eurót találtak egy Siemens-vezető osztrák, illetve görög számláján. A görög kapcsolat miatt a hatóságok most már azt is vizsgálják, hogy törvényesen jutott-e a cég az athéni olimpia biztonsági rendszereinek kiépítésére szóló szerződéshez.

Eredménytelen belső vizsgálat

A nyomozás eddigi szakaszában az öt letartóztatás mellett a Siemens 30 irodáját kutatták át, többek között Klaus Kleinfeld vezérigazgatóét. A Siemens szóvivője - aki eddig csak annyit közölt, hogy a cég teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal, a Süddeutsche Zeitung hétfői számában azt is elismerte, hogy a vállalat vezetői már több mint egy éve tudtak a gyanúról és indítottak is egy - eddig semmilyen eredményt nem hozó - belső vizsgálatot.

A bajor rendőrség, ügyészség és adóhivatal 270 nyomozója illetve szakértője dolgozik már az ügyön.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a XIV-XVI. kerületi ügyészség határozata alapján a XIV. kerületi rendőrség rendelt el nyomozást még szeptember 8-án. Az Európa és Németország egyik legtekintélyesebb vegyes ipari, illetve elektronikai - Magyarországgal is szoros üzleti kapcsolatban álló, egyebek között a Combino-villamosokat szállító - cégének alkalmazottait pénzek hűtlen kezelésével gyanúsítják.