Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Járai: a miniszterelnök behúzott a csőbe

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank távozó elnöke szerint a pénzintézet az utolsó pillanatig ellenezte a forint sávjának eltolását 2003 nyarán. Járai Zsigmond az InfoRádió Aréna című műsorában elismerte, hogy ez közös döntés volt a kormánnyal, ugyanakkor hangsúlyozta: a Medgyessy Péter vezette kabinet \"hihetetlen nyomás alatt\" tartotta a jegybankot.

A Magyar Nemzeti Bank öt év után távozó elnöke elismerte, hogy 2003 nyarán a forint sávjának eltolása közös döntés volt a Medgyessy-kormánnyal. "Azért ezt idézőjelbe tenném" - tette hozzá Járai Zsigmond, aki szerint hihetetlen nyomás volt a jegybankon ennek érdekében. "A kormány régóta gondolkodott valamin, hogy miként gyűrhetné maga alá valamilyen formában a jegybankot" - mondta a szakember.

A jegybankelnök előkészítetlen, megalapozatlan döntésnek nevezte a sáveltolást, amibe három szempont miatt mentek bele: ne élezzék túl a konfliktusokat, a kormány költségvetési konszolidációs csomagot és az euró 2008-as bevezetését ígérte, végül azért, mert nem gondolták, hogy a piac ennyire félre fogja érteni, tehát nem leértékelésként kezeli.

"Én Görögországban voltam szabadságon, ahonnan hazarendeltek, hogy a kormány akar valamit csinálni a sávval. Ez ugyanis a kormány és a jegybank közös döntése" - emlékezett vissza azokra a napokra Járai Zsigmond az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Reggel be kellett mennem Medgyessy Péter miniszterelnökhöz, aki előadta, hogy valamit mindenképpen tenni kell. Mondtam, hogy én nem támogatom a sáveltolást, miként a jegybank sem. Medgyessy órás-másfél órás vita után azt mondta, hogy legalább öt forinttal toljuk el a sávot. Mondtam, hogy én azt sem támogatom. Akkor behúzott a csőbe, hogy úgy mondjam, azt mondta: jó, akkor menjek haza, a Monetáris Tanács tagjaival ne beszéljem meg, ne befolyásoljam őket, hanem hagyjam, hogy ők döntsenek" - mondta Járai Zsigmond.

"László Csaba pénzügyminiszter eljött, a többi tanácstag azt hitte, hogy én megegyeztem a miniszterelnökkel. Nem akartak kiállni mögülem, mindenki elmondta, hogy értelmetlen, felesleges, félreérthető, nagyon veszélyes, beláthatatlan következményekkel járhat. Mégis azt mondtuk, hogy ne élezzük tovább a konfliktusokat a kormánnyal és mi is megszavaztuk" - emlékezett vissza a távozó jegybankelnök.

Járai Zsigmond azt elismerte, hogy a döntés közös felelősség volt a kormánnyal, de "mi mindig is tudtuk, hogy nem szabad, nem kell megcsinálni, engedtünk a nagy nyomásnak, ezt elismerem. Hibát követtünk el mi is" - tette hozzá.

A teljes beszélgetést (melynek szerkesztett változatát nemsokára olvashatja az InfoRádió honlapján), meghallgathatja itt!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!