Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

László Csaba: \"Demszky esküdözött, hogy egy fillérrel nem fog többe kerülni\"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
László Csaba volt pénzügyminiszter szerint a főpolgármester és a budapesti városvezetés többször is ígéretet tett arra, hogy a négyes metró nem kerülj majd többe a tervezettnél. A közgazdász erről a Heller Farkas Szakkollégium által rendezett találkozón beszélt.

A volt pénzügyminiszter közölte: új kontrollra van szükség a költségvetési döntéshozatalban, szerinte ilyen lehet a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által is nemrég felvetett Költségvetési Hivatal, amelyet az Egyesült Államokban működő Congressonal Budget Office mintájára lenne értelme létrehozni.

László Csaba elmondta: 1988-ban látogatott el ide. Azt mondták neki: az intézményt Richard Nixon bukásakor hozták létre, mert az elnök "annyit hazudott, hogy ettől a kongresszusi képviselőknek elborult az agya, és azt mondták, hogy soha többé nem fognak bízni a végrehajtó hatalomban".

A volt pénzügyminiszter szerint az ellenőrzés része lehetne az állami beruházások kapcsán a költség-haszon elemzések megkövetelése is.

A közgazdász a metróépítéssel öszefüggésben emlékezetett: Demszky Gábor főpolgármester és a városvezetés többször esküdözött, hogy egy fillérrel nem fog többe kerülni, és hogy ennél jobb beruházás az egész világon nincs.

"A nagy esküt olyan szinten tették le, hogy lehet, hogy még azt is megígérték volna, hogy az összes, életük hátralévő részéig kapott fizetést felteszik az asztalra. Ehhez képest már most elképesztő a túllépés" - fogalmazott László Csaba.

Nem szabad erőltetni

Surányi György egykori jegybankelnök előadásában az euró kapcsán elmondta: nem kell erőltetni a közös fizetőeszköz bevezetését, mert akkor több költsége lenne, mint haszna.

A túl gyors, a korai vagy az éretlen csatlakozás extrém fiskális és monetáris megszorításokat követel, aminek semmi értelme, sőt, utána még nagyobb árat kell fizetni.

Surányi György az euró szlovákiai bevezetését hozta példaként, mert véleménye szerint a monetáris unióhoz való sikeres csatlakozás nem kevés problémát okoz az ország gazdaságának, és az új pénznem átvétele után még többet fog.