Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az olajválság csak egy mítosz?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint kétszer annyi olaj van a földben, mint amennyit a termelők állítanak - véli egy angol olajipari szakértő, aki szerint az világ olajkészleteinek széles körben elterjedt alábecslése miatt van csúcson az olajár.

Elérte a csúcsot az olajtermelés, a bizonyított olajtartalékok az eredeti mennyiség felére csökkentek - már hosszú ideje riogatnak ezzel gazdasági szakemberek, akik az olaj hordónkénti árának rekordmagasságát is erre vezetik vissza. Richard Pike, aki korábban az olajiparban dolgozott azonban úgy látja: ez csak félreértés.

Jelenleg 1200 milliárd hordóra becsülik a bizonyított globális olajtartalékot, de az olajipar belső adatai alapján ez a mennyiség kevesebb mint a fele annak, ami valójában létezik - állítja az angol Royal Society of Chemistry vezetője, aki szerint ez a félreértés segítette elő az olajárak emelkedését, és azt, hogy az olajtermelő országokat felszólították: növeljék a kínálatukat, hogy csökkenjenek az árak.

Arról, hogy miért kommunikálják a nyilvánosság felé, hogy a bizonyított tartalékok mennyisége fele akkora a valódinál, az Independent brit liberális napilapnak nyilatkozva elmondta: a nagy olajtermelő vállalatok örültek, hogy az alábecslés segített magasan tartani az olajárakat.

A szakértő szerint gyakorlatilag megbukott a környezetvédők állítása is, akik azt hangoztatják: néhány évtizeden belül alternatív tüzelőanyagokat kell találni. Nem lepődhetünk meg, ha az olaj még bőven a 22. században is dominálni fog - mondta a 30 évig az olajiparban dolgozó Richard Pike.