Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Oszkó a vagyonadó-kalkulátorról: Nem használhatja az adatokat jogtalanul az APEH

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
November közepétől érhető el az APEH honlapján az a vagyonadó-kalkulátor. Az adózók kérésére az adóhivatal kiszámítja ingatlanjuk becsült forgalmi értékét, az eredmény pedig igazolásul felhasználható egy későbbi adóellenőrzés során - mondta az InfoRádiónak a pénzügyminiszter. Oszkó Péter hozzátette: alaptalanok azok a vádak, amelyek szerint az APEH jogellenesen használhatja fel ezeket az adatokat.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal honlapján november közepétől elérhető vagyonadó-kalkulátor az ingatlanok becsült értékének megállapításához szükséges paraméterekkel számol majd, az eredményt pedig eltárolja a szervezet, így arra egy későbbi adóellenőrzés során hivatkozhat majd az adózó - mondta az InfoRádiónak a pénzügyminiszter.

Oszkó Péter hozzátette: a kalkulátor használata során csak olyan adatok kerülhetnek a rendszerbe, amelyek felvételére, ellenőrzésére az adóhatóságnak egyébként is joga lenne. Ezek az információk adótitkot képeznek, és az APEH ennek megfelelően kezeli őket - jegyezte meg.

A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta: a rendszer azért jó, mert plusz biztonságot ad az adózónak, hiszen az adó megállapításához való jog elévüléséig folyamatosan hivatkozhat az így kiszámolt értékre.

A kalkulátor használata önkéntes alapon működik, csak az fog vele élni, aki annak kényelmét és biztonságát ki akarja használni - mondta Oszkó Péter, aki szerint a rendszer végtelenül egyszerűvé és könnyen kezelhetővé teszi a vagyonadóztatást.

A pénzügyminiszter közölte: a rendszer használatával azok az adózók is néhány perc alatt megtudhatják ingatlanjuk valódi értékét, akik korábban sosem foglalkoztak ezzel a kérdéssel.

Hanganyag: Kaputa Júlia