Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Így kezdték a milliárdosok: rikkancs, benzinkutas, szüreti napszámos...

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A milliárdosok közül sem született mindenki annak: egyesek benzinkasként, mások élelmiszerbolti alkalmazottként kezdték a pályát, és szép lassan gyűjtötték össze mesés vagyonukat. A Forbes magazin utánajárt, hogy a leggazdagabb amerikaiak hogyan kezdték pályafutásukat. A listát a Pénzcentrum.hu közli.

Mark Zuckerberg, a Facebook atyja azon kevesek közé tartozik, akik "megütötték a főnyereményt", és első munkahelyükkel a milliárdosok táborába kerültek. A 2004-ben indult közösségi site létrehozásával néhány év alatt rekord összegre tett szert, idén év elején 4 milliárd dollárra becsülték vagyonát.

A legnagyobb független amerikai brókercég alapítója, Charles Schwab, akiről úgy hírlik általános iskolában még az olvasás elsajátításával is komoly problémái voltak, fiatalkorában gyümölcsöt, mogyorót szüretelt és dobozolt Sacramento környékén. Később persze megszerezte a Stanfordi Egyetemen MBA diplomáját, majd befektetési hírlevelet indított, két alkalmazottal. 1971-ben megalapította a saját nevére hallgató brókercégét, mellyel mára 4,7 milliárd dolláros vagyonra tett szert.

David Murdock, aki 1985-ben vette át egy haldokló élelmiszeripari vállalat, a Dole vezetését, majd az általa bevezetett reformoknak köszönhetően a cég sikeresen talpra állt, és a világ legnagyobb gyümölcs- és zöldség-előállítója lett, szintén kétkezi munkával kezdte pálya futását: autó alkatrészeket olajozott egy benzinkúton, mielőtt besorozták volna 1943-ban. Azóta az üzletember vagyonát 2,5 milliárd dollárra becsülik.

A válság a milliárdosokat sem kerülte el, a legtöbbjük vagyona jelentősen megcsappant tavaly, azonban akadt néhány nyertes is, köztük Andrew Beal, a Henderson Global Investors befektetési alap menedzsere, aki merész tranzakcióival háromszorosára, 4,5 milliárdra hizlalta tavaly vagyonát. Beal tévéalkatrészekkel házalt tizenévesen, majd 19 volt, mikor ingatlanokkal kezdett kereskedni, főként black jacken nyert pénzéből, majd 1988-ban Texasban megnyitotta Beal Bank első fiókját. Andy Beal-t a pókerben is járatosak ismerik.

Nem kezdte ennyire szakmájától távolt Steve Jobs, aki főiskola alatt a Hewlett-Packardnál vállalt nyári munkát, ott találkozott Steve Wozniakkal is, akivel 1976-ban megalapította az Apple-t. Vagyona nagy része a digitális animációval foglalkozó Pixar eladásából származik, amit 7,4 millió dollárért adott el a Disney-nek.

Oprah Winfrey amerikai médiamogul, az egyik leggazdagabb, és legbefolyásosabb nő az Egyesült Államokban, szintén a szamárlétre legalsó fokán kezdte pályafutását. Első munkahelye az apja borbély szalonjától nem messze lévő sarki közért volt, majd 16 évesen a helyi rádiónál helyezkedett el, hírolvasóként. A hírnevet és gazdagságot a nevével fémjelzett talkshow, valamint egy másik tévéshow-ban való részesedése hozta meg, így mára 2,4 milliárd dollárra tehető vagyona.

A Dolby Laboratories cég alapítója, Ray Dolby, aki a szórakoztató iparban használt technológiák kifejlesztéséért megkapta az Oscar, az Emmy, és Grammy díjakat, valamint a Nemzeti Technológiai Kitüntetést, 16 évesen, még mérnöki képzése előtt megkezdte karrierét a stúdiótechnikával foglalkozó Ampex-nél. Később, az egyetem alatt is dolgozott a cégnek, neve 1970-től kezdett ismertté válni, ekkor dolgozta ki a hatékony zajcsökkentő eljárását, mely segítségével jobb minőségű hangot lehetett az analóg hangsávból lejátszani.

A Forbes toplistáján szerepelnek még egykori popcorn árusoktól kezdve újságos rikkancsokig számtalan féle első munkával rendelkező milliárdosok, aminek egyetlen üzenete kell hogy legyen mindannyiunk számára: milliárdosnak nem csak születni lehet, szorgalommal, tehetséggel és némi szerencsével bárkinek sikerülhet.