Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A vállalkozások adminisztrációs terhei 500 milliárd forinttal csökkennek

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon a GDP 10,5 százalékát költik adminisztrációra a vállalkozások, ennek összege 2.800 milliárd forint, amely jövőre első lépésben 105 milliárddal, majd további 400 milliárddal csökkenhet - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára pénteken.

Három lépésben kívánja csökkenteni a kormány a vállalkozások adminisztrációs terheit - mondta el a Nemzetgazdasági minisztérium stratégiai államtitkára pénteken egy sajtóbeszélgetésen. Cséfalvay Zoltán kiemelte: az első 105 milliárdos csomagot a múlt héten jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Ennek a részleteit és a jogszabályi kereteit július végéig dolgozzák ki. A második lépéssel további 400 milliárd forinttal csökkentik a vállalkozások adminisztrációs terheit.

Hozzátette: a harmadik lépésben olyan mechanizmusokat építenek be a döntéshozatalba, amelyek megakadályozzák, hogy ezek a terhek újra létrejöjjenek.

Az adminisztrációs terhek csökkentésére azért van szükség - emelte ki az államtitkár - mert ennek mértéke ma Magyarországon 2800 milliárd forint, ami a GDP 10,5 százaléka. Cséfalvay Zoltán hozzátette: a kormány 2000 milliárd forinttal kívánja mérsékelni ezeket a terheket.

A 105 milliárdos csomagból az államtitkár kiemelte a kötelező adatszolgáltatások egyszerűsítését, illetve a foglakoztatással kapcsolatos adminisztrációs terhek mérséklését. Cséfalvay Zoltán egyelőre nem kívánt részleteket elárulni arról, hogy csökken-e fizetett szabadság, azt azonban elmondta: hogy ez versenyképességi kérdés, a régiós versenytárs országokban kevesebb a fizetett szabadság, mint nálunk.

Az államtitkár elmondta: az 500 milliárd forintos adminisztráció csökkentő programok 2012 január elsejétől léphetnek hatályba.