Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Valóban az olcsó banán miatt drága az alma?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Olcsóbb a banán, mint az alma, ezért továbbra is elég magas ennek a déli gyümölcsnek a fogyasztása Magyarországon. Egy banánimporttal foglalkozó cég kereskedelmi igazgatója az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy szerinte mi okozhatja a két áru közötti árkülönbséget.

Érezhető, hogy az alma ára sokkal magasabb szinteken van, mint a banáné. Ennek az oka talán az lehet, hogy a tavaly eléggé rossz éve volt az almatermelőknek, jég, szél és viharok sújtották őket, tehát komoly gondokkal kellett megküzdeniük - vélekedett az InfoRádióban Kóra Gergely.

A banánimporttal foglakozó cég kereskedelmi igazgatója elmondta: a hazai almatermés jó részét hűtőben helyezték el, aminek a feltétele egy komoly berendezés megléte. Ennek havidíja pedig nem csekély összeget jelent. Az alma árát így komolyan megemeli a hosszú ideig tartó hűtés. A banán ára most átlagos, megszokható szinten mozog, igazából az alma drága, de a kettő egyáltalán nem függ össze - közölte Kóra Gergely.

Az előző két évben, talán a gazdasági válság miatt, erősen visszaesett Magyarországon a banánfogyasztás. Meglepő módon azonban ez május végéhez képest elég jónak mondható, nagy tételeket vesznek át az áruházak. Pedig ilyenkor az eper, vagy a sárgadinnye megjelenésekor a mennyiség csökkenni szokott - taglalta a kereskedelmi igazgató.

Kóra Gergely szerint várható, hogy a banán még ennél is olcsóbb lesz, ugyanez azonban nem mondható el az almáról. A friss almatermés ugyanis még várat magára, addig is az igényeket importból kell megoldani - fűzte hozzá.

Hanganyag: Kálló Izabella