Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Hegedűs: A német kormánynak is lesz pár szava az E.ON-ügylethez

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sok a kérdőjel az E.ON gázüzletágának esetleges visszavásárlása körül. A kormány további részleteket nem közöl, az E.ON nem kommentálja a hírt. A GKI Energiakutató vezetője csak ellenérveket tudott felsorolni a tervezett ügylet kapcsán.

Hétvégén jelentette be a miniszterelnök, hogy visszavásárolná a kormány az E.ON magyarországi gázüzletágát a németektől. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány visszavette a Mol-részvényeket az oroszoktól, visszavették a vízművek egy részét a franciáktól, a Rábát a malájoktól, a Fradit az angoloktól és pillanatokon belül visszavásárolják az E.ON-t is.

A bejelentést az E.ON AG német energetikai társaság nem kommentálta, és a miniszterelnök sajtófőnöke is hárította a kérdést, mondván egyelőre nincs új érdemi információ az ügyben. Az InfoRádió által megkeresett GKI Energiakutató Zrt. vezetője azt mondta: magyar részről a kétharmados többség elég erre a szándékra, kérdés, hogy a másik félnek mi erre a válasza. Hegedűs Miklós szerint a német kormánynak is lesz ehhez pár szava.

"Németország nagyon éberen őrködik cégei nemzetközi pozíciójának tartásában, így nem csak vállalati vásárlásról lenne szó, hanem a tágabb értelemben vett német-magyar kapcsolatokat is érinti majd" - hangsúlyozta.

A kutató szerint egyelőre azt sem tudni, hogy miből finanszíroznák ezt az ügyletet. Hegedűs Miklós hozzátette: kapcsolódik ide a kormányfő múlt heti kijelentése is, miszerint nonprofittá kell tenni a lakossági energiaelosztást. Hegedűs Miklós szerint az energiaszolgáltatásban működő cégek profitja így is korlátozott.

"Rövid távon a kormány aligha tudja elérni a rezsiköltségek mérséklését, ráadásul hosszabb távon a vállalati fejlesztések elmaradása is várható" - mondta a GKI Energiakutató Zrt. vezetője.

A szakértő hozzátette: nem az a baj, hogy az áram, vagy a földgáz ára magas, mert az az európai középmezőnyben van, inkább a lakossági jövedelem alacsony, amin csak a gazdaság élénkítésével lehetne segíteni.

Az E.ON egyébként 2005-ben vásárolt többségi részesedést a Mol földgázüzletágában 2,1 milliárd euróért. A Financial Times Deutschland német üzleti lap beszámolója szerint a magyar érdekeltség az E.ON legfontosabb külföldi leányvállalata a gázüzletágban. A korábbi magyar kormány 2010-ben opciót szerzett az érdekeltség visszavásárlására. Az opció 2016-ban jár le.