Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Közepes forgalom mellett emelkedett a BUX

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 194,78 pontos, 1,12 százalékos emelkedéssel, 17.513,82 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 4,4 milliárd forint volt, a vezető részvények közül egyedül az Egis ára csökkent az előző napi záráshoz képest.

Néhány kedvezőtlen makroadat után a piac Ben Bernanke Fed-elnök beszédére várt, aki burkoltan azt ígérte, hogy ha szükségessé válik, akkor alkalmazzák a monetáris expanziót. Ennek hatására az utolsó órában duplázódott a BÉT forgalma - mondták az MTI által megkérdezett elemzők.

Az utóbbi két Fed-beavatkozás több hasznot hozott, mint amennyibe került - idézett Bernanke pénteki Jackson Hole-beli beszédéből Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. A beszéd alatt a tőzsdék hullámoztak, de a befektetők végül pozitívan értékelték az elhangzottakat. Ennek hatására a BÉT-en az utolsó órában megduplázódott a forgalom.

Az Egis gyengélkedését az eddigi jó teljesítés korrekciójának nevezte az elemző.

A japán ipari termelési és a német kiskereskedelmi adatok egyaránt rosszabbak voltak a vártnál, ezek befolyásolták nyitás után az európai tőzsdéket - mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője. A Bernanke-beszédet úgy jellemezte, hogy ha a makroadatok nem javulnak, beavatkozik a Fed, viszont ha javulnak az adatok, akkor nem lesz szükség monetáris beavatkozásra, vagyis nyerő-nyerő pozícióra lehet számítani - fogalmazott az elemző.

A Mol 220 forinttal, 1,34 százalékkal 16.620 forintra erősödött, 827,1 millió forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 49 forinttal, 1,39 százalékkal 3.579 forintra nőtt, forgalmuk 2,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,71 százalékkal 428 forintra emelkedett, forgalma 425,8 millió forint volt.

A Richter 450 forinttal, 1,18 százalékkal 38.500 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 465,8 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 54,4 millió forintos forgalom mellett 210 forinttal, 1,25 százalékkal 16.570 forintra csökkent.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.033,51 ponton zárt pénteken, ez 1,11 pontos, 0,11 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.