Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Brutális megszorítások Portugáliában

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint ezer önkormányzatot számol fel Portugália a közigazgatási kiadások csökkentése érdekében - írja a német Handelsblatt online kiadása.

A súlyosan eladósodott Portugália a 78 milliárd eurós mentőcsomag fejében megkövetelt megszorítások keretében számol fel több mint ezer önkormányzatot minden lakossági tiltakozás ellenére. Anibal Cavaco Silva köztársasági elnök szerdán írta alá és emelte törvényerőre a közigazgatási reformot.

A tavaly novemberben a parlament által megszavazott törvényjavaslat 1165-tel 3094-re csökkenti az önkormányzatok számát. Pedro Passos Coelho miniszterelnök jobbközép kormánya az intézkedéstől a közigazgatás hatékonyságának javulását és évi legalább tízmillió eurós megtakarítást vár.

A döntés ellenzői attól tartanak, hogy a közigazgatási reform csak felgyorsítja a lakosság elvándorlásának és a vidéki iskolák megszűnésének ütemét. Figyelmeztetnek arra is, hogy az orvosi praxisok, a hivatalok és az egyéb szolgáltatások elvándorlása elsősorban az időseket érinti majd hátrányosan. Az érintett községek tiltakozó akciókat jelentettek be.

Portugália az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelezői hármasától 78 milliárd eurós támogatást kapott, melynek fejében 2012-es költségvetési deficitjét GDP-arányosan 5,0 százalékra kellett csökkentenie. Az idén az országnak a 4,5 százalékos szintet kell hoznia, 2014-ben pedig teljesítenie kell a 3,0 százalékos maastrichti kritériumot.