Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szigorú szabályzatot szabtak az aszúra a mádiak

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Mádi Kör aszú szabályzatot írt, így reagálnak arra, hogy szerintük olyan tokaji aszúk is forgalomba kerülnek, amelyek nem felelnek meg a legnemesebb hegyaljai bort megillető minőségi követelményeknek. Az aszú szabályzatról Barta Károly, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagja nyilatkozott az InfoRádió bormagazinjában.

A Mádi Kör nem befolyásolhatja a hegyaljai termelők tevékenységét, mi annyit tehetünk, hogy nyilvánosságra hozzuk a saját szabályzatunkat, ezzel próbálunk hozzájárulni az aszúk minőségének stabilizálásához - mondta Barta Károly az InfoRádió bormagazinjában. A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagja hozzátette: tény, hogy olyan aszúk is kikerülnek a borvidékről, amelyek nem öregbítik Tokaj-hegyalja hírnevét.

A Mádi Kör aszú szabályzata 2013:

A Mádi kör azt gondolja az aszú borról, hogy az a világ borászatában egyedülállóan aprólékos és munkaigényes kézműves technikával készülő természetes édes bor. Egyedisége, különlegessége, hallatlan munkaigényessége miatt törekednünk kell minőségének a legmagasabb szinten tartására, illetve emelésére. Mivel alapvetően luxus terméknek tekinthető a legkisebb kompromisszum sem megengedhető a minőség tekintetében.

Aszúbor az évjárat ingadozások miatt nem minden évben készíthető azonos minőségben. Ezért minőségének védelme érdekében csak a jó évjáratokban készítünk aszút és a Mádi kör a jövőben minden év legkésőbb december 31-ig közzé teszi, hogy az adott évjáratban készít-e aszút.

Hagyományos aszúszem és alapbor arány, ami évente is ugyanaz. 1 puttony 27,5 liter, 1 gönci hordó 136 liter, azaz az 5 puttonyos aszú esetén azonos térfogatú aszúszem és alapbor (vagy erjedő must) kerül összekeverésre.

A Mádi Kör tagjai 5 és 6 puttonyos aszúbort készítenek.

Az aszúszem minősége minimum 55 refr. százalék, minden bogyó Botrytises, a bogyók szikkadtak, nagyobb tömegben sem tapadnak össze.

Az alapbor minősége minimum 22 mustfok, a fő kívánalom az, hogy túléredett szemeket is tartalmazzanak a fürtök, amelyekből készül a szüret kései fázisában.

Az aszúbor fordítással és máslással nem házasítható. A termelők készítenek fordítást jó évjáratokban, ezt azonban önállóan palackozzák és forgalmazzák főleg helyi értékesítésre.

Termelhető mennyiségek:

Aszúszőlőt községi és borvidéki eredetmegjelölésre maximum 7 tonna/hektár egészséges szőlőből lehet termelni amiből a maximum elérhető aszúbor mennyiség 1180 liter/ha.
Dűlős megnevezésnél 650 liter/ha
Szőlőparcella megnevezésnél 480 liter/ha
Az ültetvények termésmennyiségét a tagok együttesen ellenőrzik, jegyzőkönyvezik, amit átadnak a Mádi Hegyközség hegybírójának.

Az aszúszemek áztatása legalább 24 (36) óráig történik.

A kipréselt aszúbor 2. erjedése hordóban és pincében történik, amíg meg nem áll az erjedés.

Érlelés pincében 136-500l-es zempléni tölgy hordóban történik, az erjedés befejezésétől legalább 2 éven keresztül.

A legközelebbi alkalommal a következő mondattal tervezik fejleszteni a szabályzatot a Mádi Kör tagjai: "A Mádi kör tagjai vállalják, hogy kizárólag hagyományos kézi munkával, szemenként a szőlő területen szedett aszúszemet dolgoznak fel".

Az interjút meghallgathatja a Hordóminta magazin szeptember 18-i adásának első részében.