Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az HSBC elismerte, szabálytalanságok voltak svájci leánybankjánál

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nagy-britanniai HSBC nagybank elismerte, hogy rendellenességek voltak svájci leánybankjánál, miután több sajtóorgánumban is adócsalás támogatásával gyanúsították meg a bankot.

Elismerjük, hogy elszámoltathatóak vagyunk a múltban történt ellenőrzési hibákért - írta az HSBC a francia Le Monde és a nagy-britanniai The Guardian napilapban megjelent gyanúsításokra reagálva.

A Guardian más lapokkal együttműködve olyan banki iratokhoz nyert hozzáférést, amelyek a 2005-től 2007-ig tartó időszakra vonatkozó információkat tartalmaznak. Az információk egy része már korábban elérhető volt egyes nemzeti adóhatóságok számára, Franciaországban és Belgiumban vizsgálatok is indultak miattuk.

A lapokban megjelent vádak szerint az HSBC svájci leánybankjánál az alkalmazottak összejátszottak az ügyfelekkel, hogy eltitkolják az ügyfelek svájci bankszámláit. A banki alkalmazottak emellett aktívan igyekeztek rávenni az ügyfeleket jövedelmeik eltitkolására és több megoldási javaslatot is ajánlottak ehhez. A bank ezenkívül rutinszerűen adott nagy mennyiségű készpénzt fiókjait felkereső ügyfeleiknek, hogy így nehezebben legyen követhető pénzmozgásuk.

Az HSBC tájékoztatása szerint a svájci leánybankjuk 1999-es megvásárlása után nem integrálták azt teljesen a vállalati struktúrájukba, ezért "jelentősen gyengébbek" voltak ott az ellenőrzési mechanizmusok. Az HSBC szerint a svájci privátbank-szektor eltérően működött a múltban, így előfordulhatott, hogy olyan ügyfelei is lehettek az HSBC-nek, akik "nem teljesítették teljes mértékben adózási kötelezettségeiket".

A nagy-britanniai nagybank szerint a svájci privátbanknál azóta "radikális" változások voltak. A 2007-es 30 ezerről 2014 végére már 10,3 ezerre csökkent a privátbankjánál vezetett számlák száma, és együttműködnek az illetékes hatóságokkal, amelyek adóügyekben vizsgálódnak.