Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Jó a narancs

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancsok - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben ugyanakkor tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot. Az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható.

A vizsgálat kimutatta, hogy gombaölő hatású növényvédőszerek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony, szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Ezen termékekből azonban több (esetenként több száz) kilogrammot kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez - hangsúlyozta a Nébih.

Valamennyi minta bőven meghaladta a cukor-sav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek. A termékek többsége 100 grammonként 40-70 milligramm C-vitamin mennyiséget tartalmazott, így egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.

A hivatal a laborvizsgálatok - mely során 302 hatóanyagra és azok bomlástermékeire végzett méréseket - mellett a déligyümölcsöket íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából ellenőrizte.

A kóstolók az édesebb, vagyis magas cukor-sav arányú gyümölcsöket találták jó ízűnek, első helyen a görög Navel, másodikon a spanyol bio Salustiana, míg a harmadikon a szintén spanyol származású Navelina végzett.

A kedveltségi teszten az is kiderült, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép élénk szín még nem garancia a finom ízre - olvasható a közleményben.