Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ukrajna: Biden elítélte a szakadárok offenzíváját

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Élesen elítélte az oroszbarát szakadárok kelet-ukrajnai offenzíváját az amerikai alelnök.

Joe Biden telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán elnökkel, valamint Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel péntek este.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden határozottan elítélte felkelők debalcevei offenzíváját - amelyet szerinte Ukrajnában tevékenykedő orosz csapatok közvetlenül támogattak - és egyetértett az ukrán vezetőkkel abban, Oroszország tovább nem rejtőzhet azon "hamis állítás" mögé, hogy a szakadárok egyedül cselekszenek.

Biden az ukrán vezetőkkel megvitatta, hogy miként lehetne a leghatékonyabban ellenőrizni a kelet-ukrajnai tűzszünet megvalósulását, valamint a nehézfegyverek kivonását a térségből. Mindezt a minszki megállapodások irányozzák elő.

A megállapodásokban foglaltak ellenére az elmúlt napokban Kelet-Ukrajna több városában kiújultak a harcok, az oroszbarát szakadárok elsősorban Debalceve város elfoglalására indítottak offenzívát. Katonai szakértők ezzel egy időben arról számoltak be, hogy több konvojban érkeztek újabb orosz katonai alakulatok, harceszközök és szállítmányok a szakadárok által ellenőrzött területekre.

Az amerikai alelnök a telefonbeszélgetés során azt hangoztatta, hogy orosz csapatok közvetlen támogatást nyújtanak a szakadárok offenzívájához, ami a békemegállapodások durva megsértését jelenti.