Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A VW leállította egyes 3.0 V6 dízelmotorral felszerelt autók eladását Észak-Amerikában

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) vádjai miatt a Volkswagen AG arra kérte amerikai és kanadai márkakereskedőit, hogy állítsák le a 3.0 V6 TDI dízelmotorral ellátott VW, Audi és a Porsche autók értékesítését.

Az érintett modellek között van a Porsche Cayenne, az Audi Q5 és Q7, valamint A6, A7 és A8, továbbá a VW Touareg.

A Volkswagen AG szóvivője semmit sem közölt arról, hogy hány autóra terjedhet ki az értékesítési tilalom, ami - mint hangsúlyozta - önkéntes és átmeneti.

Korábban az Audi szóvivője azt mondta, hogy leállítják a márka luxusmodelljeinek értékesítését.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) újabb vádjai szerint az érintett márkák főként luxusmodelljeiben használt 3 literes dízelmotorok vezérlő szoftverébe olyan modult telepítettek, amely a tesztelési eljárás alatt módosítja az emissziós értékeket.

Az EPA még hétfőn este adta hírül, hogy mérései szerint a Volkswagen-csoport a 2014 és 2016 között gyártott dízel luxusmodelljei esetében is kijátszotta a károsanyag-kibocsátási teszteket. Az EPA újabb vizsgálata a 3 literes hengerűrtartalmú járművekre, egyebek között a Porsche és az Audi modellekre terjedt ki.

Az EPA állítása szerint az érintett motorok kibocsátás-szabályozási rendszere olyan AECD (Auxiliary Emission Control Devices) modult tartalmaz, amelyeket a konszern a modell engedélyeztetése során nem jelentett be, és amelynek szükségességét nem indokolta meg. Az EPA szerint a szoftver felismeri az amerikai hatóságok által alkalmazott szigorú tesztelési eljárást, és ennek ismeretében állítja be a kibocsátási értékeket.