Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az államadósság a GDP 78 százalékát tette ki a harmadik negyedév végén

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az államháztartás névértéken számításba vett bruttó (maastrichti) adóssága 25 910 milliárd forint volt az idén a harmadik negyedév végén, a GDP 78 százaléka - jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

A harmadik negyedévben mindössze 32 milliárd forinttal nőtt az adósság, mivel a forint erősödése 60 milliárd forinttal csökkentette a nettó hitelfelvételből eredő 92 milliárd forintos növekményt.

Az államháztartás nettó tartozása 22 941 milliárd forintra, a GDP 69,0 százalékára csökkent szeptember végére a június végi 69,7 százalékról.

Az államháztartás finanszírozási oldalról számított többlete a negyedéves GDP egy százalékát, 83 milliárd forintot tett ki. Továbbá az államháztartás a szeptember végéig tartó négy negyedévben mindössze 197 milliárd forint, a GDP 0,6 százalékával egyenlő finanszírozási igényt támasztott a pénzügyi számlák módszertana szerint.

A harmadik negyedévében a központi kormányzatnál 2 milliárd forint többletet számolt az MNB. Elemzésében a jegybank rámutatott, hogy a negyedév során számottevően növekedtek a követelések az Európai Unióval szemben, és kisebb mértékben átrendeződtek a központi kormányzat betétei: csökkent a jegybanknál tartott állomány, és a hitelintézeti betétek növekedtek.

A központi kormányzat kötelezettségei közül kis mértékben növekedett a rövid lejáratú értékpapírok állománya: a háztartások kiugró mértékű kincstárjegy-vásárlásának hatását részben ellensúlyozta más szektorok, elsősorban a pénzügyi vállalatok értékpapír-visszaváltása.

A hosszú lejáratú értékpapírok területén a negyedévben nagymértékű belföldi államkötvény-vásárlás történt, elsősorban a pénzügyi vállalatok, valamint a jegybank és a háztartások részéről. Az állománynövekedést részben ellensúlyozta a külföldi tulajdonban lévő kötvények előző negyedévekhez hasonló nagyarányú visszavásárlása. A hosszú lejáratú hitelállomány jelentősen csökkent a belföldi és a külföldi hitelek nagymértékű törlesztése eredményeként.

A háztartások pénzügyi helyzete 475 milliárd forinttal javult a harmadik negyedévben, a GDP 5,5 százalékának megfelelő összeget tett ki. A nettó pénzügyi megtakarítás alakulását a pénzügyi eszközök előző negyedévinél kisebb mértékű bővülése és a tartozások nagyobb csökkenése határozta meg.

A harmadik negyedévben a háztartások pénzügyi helyzetét pozitívan befolyásolta, hogy megkezdődött a Quaestor-károsultak kártalanítása, ugyanis ezáltal növekedhetett a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya - állapította meg jelentésében az MNB.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.