Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Csaba László: közelebb kerültünk a felminősítéshez

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar gazdaság számára az euróövezet nem lesz húzóerő - mondta Csaba László az InfoRádió Aréna című műsorában. A nyilvánosságra hozott makroadatok a befektetők számára kifejezetten hitelesek, ráadásul az államadósság területén további fejlődés várható - mondta az egyetemi tanár, akadémikus. Hozzátette: a kedvező makroadatok közelebb vihetik a magyar államot a felminősítéshez.

A lakásépítés áfájának csökkentése élénkíti a gazdaságot - mondta Csaba László.

"A növekedés most már egy ideje tart, a kiskereskedelmi forgalom nő, a használt lakások piaca beindult az elmúlt évben. Budapest több területén akár 30 százalékkal is megnőttek a lakásárak, tehát ez most egy befektetési pont különösen az alacsony kamatkörnyezetben. Ennek lehet gazdaságélénkítő hatása." - mondta a közgazdász.

A szakértő a családok új otthonteremtési támogatásával összefüggésben már pesszimistább.

"Az otthonteremtő támogatás szerintem nincs jól végiggondolva. Azt írják, akik utánamentek, hogy nem látszik a fedezete a költségvetésben, emellett viszonylag magas önrészesedés van és szigorú szankciók. Ami ismerve a magyar demográfiai trendeket, szerintem a megcélzott réteget erősen el fogja gondolkodtatni, hogy tényleg vállaljon három gyereket." - véli az akadémikus.

Csaba László elmondta: az euróövezet nagyon eltérő teljesítményű gazdaságokból adódik össze. A közgazdász nem aggódik a német és az osztrák gazdaságért, viszont az olasz, a francia és a spanyol miatt igen.

"Az euróövezet egy növekvő, de lassan növekvő országcsoport. Mindent egybevéve onnan nagy húzóerőt nem várok, és egy ilyen nyitott, kis gazdaságban, mint a miénk, a külpiac szerepe jelentős." - fogalmazott.

A szakértő arról is beszélt, hogy pánikot váltott ki az amerikai és az ázsiai tőzsdéken is a kínai gazdaság növekedésének lassulása, amely ugyan egy több éve tartó folyamat, de most bontakozik ki.

"Valószínűleg a befektetők túlsúlyozták Kínát a korábbi időszakban, elhitték ezt a kialakult hurráoptimista hangulatot, hogy Kína akármeddig növekedhet, akármennyivel. Jó, most nem tíz, hanem kilenc százalékkal fog növekedni - ez nem így van."

A kínai modell elérte a határait, és erre a befektetők nem készültek fel - tette hozzá a közgazdász.

A nyilvánosságra hozott makroadatok a befektetők számára kifejezetten hitelesek, ráadásul az államadósság területén további fejlődés várható - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László egyetemi tanár. Hozzátette: a kedvező makroadatok közelebb vihetik a magyar államot a felminősítéshez.

A magyar kormány mozgástere a kedvező makroadatok ellenére nem változik jelentősen, de a befektetők számára kifejezetten hiteles adatokat hoztak nyilvánosságra, ráadásul az államadósság területén további fejlődés várható - mondta Csaba László egyetemi tanár.

"Az kétségtelen, hogy a 2015-ös tervezettnél jobb adatok hitelességet kölcsönöznek a 2016-17-es terveknek. Most úgy tűnik, hogy a növekedés gyorsabb, a kamatszint lényegesen alacsonyabb." - ismertette.

Csaba László arról is beszélt, hogy a magyar állam jól használta ki az elmúlt időszakban az alacsony olajárat és a kedvező kamatkörnyezetet.

Elmondta: "Nagyon szerencsés, hogy a kormányzat az elmúlt két évben kihasználta az alacsony olajárak, az alacsony kamatkörnyezet adta lehetőségeket, és nem utolsó sorban az európai uniós pénzek beáramlásából adódó növekedési lehetőségeket, hogy a korábban nagyon alacsony hitelességű terveket most már többször hozták, túlteljesítették. Nem bizonyult átmenetinek az egyensúlyi mutatóknak a javulása, különösen a fizetési többleteknek a megjelenése, illetve a tartósulása. Gyökeresen más helyzet, mint ami mondjuk a 90-es években volt."

A közgazdász szerint ha az amerikai jegybank egy-másfél százaléknál nem emeli feljebb a kamatot, az a magyar gazdaságra is kedvezően hathat.

"Most egy nagy vita folyik persze az Amerikai Központi Bankon belül is, hogy vajon ha egyszer elindul az infláció - ami elindulhat, hiszen a foglalkoztatás magas, a bérek nőnek, a fogyasztás nő - akkor annak lehet árfelhajtó hatása. Névleges a reálkamat, és még ha igaz is, hogy fél százalékon vagy az alatt van az egyensúlyi, hosszú távú kamatláb, akkor az egy 2 százalék infláció mellett egy 3 százalékos kamatlábat is még egy rendben lévő kamatlábnak mutatna." - véli a közgazdász.

Csaba László hozzátette: a kedvező makroadatok közelebb vihetik a magyar államot a felminősítéshez, ehhez azonban tartós növekedés kell.

Hanganyag: Hlavay Richárd, Gödöllei Anna, Szabó Gergõ