Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Varga Mihály: a kormány a beruházások lendületének megtartását ösztönzi

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány szeretné, ha 2016-ban a beruházások lendülete megmaradna, ehhez támogatáspolitikát és rugalmas munkaerőpiacot rendel - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten a Joint Venture Szövetség (JVSZ) ünnepi konferenciáján.

A Magyarország 1986-2016. Joint Venture Szövetség - 30 éve a versenyképes vállalkozásokért című rendezvényen a nemzetgazdasági miniszter, a szövetség társelnöke felidézte, a JVSZ megalakulásakor célként megfogalmazta a beruházások növelésének támogatását, az innováció kultúrájának terjesztését, a gazdaság fehérítését, és ezek a törekvések élvezik a kormány támogatását.

Varga Mihály szerint a kormány elmúlt időszakban hozott intézkedései illeszkednek a Joint Venture Szövetség munkájához, ilyen a gazdaság kitettségének csökkentése, a beruházások forráshoz hozzájutásának könnyítése, a stabil államháztartás, költségvetés megteremtése. Kiemelte azt is, hogy a magyar gazdaság igényeinek megfelelő képzést hoznak létre, és felhívta a figyelmet arra, hogy a lakásépítések és felújítások ösztönzésével a beruházások további támogatást kapnak.

Szólt arról is, hogy a kormány erősíti a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességét, így a beszállítói láncokba minél többen be tudnak kapcsolódni.

A miniszter rámutatott: a magyar gazdaság teljesítménye tükrözi a Joint Venture Szövetség elvárásait, 2015. I-III. negyedévében 2,8 százalékkal bővült a magyar gazdaság, és ez úgy valósult meg, hogy nem járt további eladósodással. 2015. I-III. negyedévében 3400 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, a beruházási ráta meghaladta a 21 százalékot - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: 2015-ben az államháztartás gazdálkodása a várakozásokat meghaladja, a hiányt 2,4 százalékra tervezték, ezzel szemben 2 százalék körüli lehet, az államadósság mértéke pedig csökkenni fog.

A miniszter szerint a további kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez erős, modern szerkezetű, egyre diverzifikáltabb iparra van szükség.

A feketegazdaság visszaszorításáról szólva a tárcavezető elmondta, hogy az online pénztárgépek bevezetése hozzájárult az állami bevételek növekedéséhez, a bevált gyakorlatot folytatják. Jelenleg egyeztetnek a szakszövetségekkel, érdekképviseletekkel a pénztárgépek, online kasszák kiterjesztéséről más területekre, a sportpályáktól kezdve a fodrászokon át egészen az ügyvédekig.

A miniszter elmondása szerint a 2016. évi előrejelzéseket nem kell módosítani, arra számítanak, hogy az idén megvalósulhat a 2,5 százalékos gazdasági növekedés 1,6 százalékos infláció és fegyelmezett, 2 százalék körüli államháztartási hiány mellett.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a konferencián azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt években bebizonyosodott, a kormány és a gazdaság szereplőinek együttműködése sikerre vezethet. Emlékeztetett arra, hogy 2012 után a magyar gazdaság növekedési pályára állt, és folyamatosan közelíti az uniós szintet.

Az MKIK elnöke kitért arra, hogy a tartós gazdasági növekedés fenntartásához elengedhetetlen a tudás integrálása a gazdaságba, meggyőződése szerint az ország az innováció képessége alapján jobban tudna teljesíteni.

Parragh László szólt arról is, hogy a magyar bérszínvonal indokolatlanul elmarad a nyugat-európaitól, hiszen termelékenysége hasonló a versenytársakéval. A kamara elnöke szerint valós bérfelzárkóztatásra lenne szükség a munkaerő itthon tartásához.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!