Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kérelmezték Paks 3. blokkjának üzemidő-hosszabbítását.

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bővült az Országos Atomenergia Hivatal feladatköre (OAH) januártól, illetve beérkezett a hivatalhoz a paksi atomerőmű 3. blokkjára vonatkozó üzemidőhosszabbítási-engedélykérelem is - mondta Fichtinger Gyula főigazgató a hatóság csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Kifejtette, a szervezethez került az ionizáló sugárzás elleni védekezés hatósági feladata és bővült az OAH építésügyi hatósági jogköre is: a telephely-engedélyezés mellett a felvonulási épületek építési engedélyezését és a telephelyi előkészítő munkálatok felügyeletét is végzi a hivatal a paksi kapacitás-fenntartási projektben.

Elmondta, beérkezett a hivatalhoz a paksi atomerőmű 3. blokkjára vonatkozó üzemidő hosszabbítási engedélykérelem is. A reaktor tervezett üzemideje ez év végén jár le, amit 20 évvel szeretnének növelni az első két blokkhoz hasonlóan.

Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes a részletekről elmondta, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a telephely-vizsgálati és értékelési engedély birtokában végzi a telephely kutatását. A hatóság helyszíni ellenőrzéseken győződött meg arról, hogy a program végrehajtása megfelelően történik. A zrt. 2015 végén, a létesítési engedélyezési eljárás megindítását megelőzően, benyújtotta az előzetes biztonsági tájékoztatót a hatóságnak, amelynek feldolgozására ütemtervet készítettek. Hullán Szabolcs közölte, nyolcvan ember foglalkozik a 10 ezer oldalas dokumentáció tanulmányozásával.

Az OAH építésügyi hatósági és építésfelügyeleti jogköre a nukleáris célú sajátos építmények mellett január elsejétől a nukleáris létesítmények és tárolók biztonsági övezetében elhelyezkedő építményekre is kiterjed. Így az 5. és 6. blokk létesítésével kapcsolatos felvonulási épületek építési engedélyeit is a hivatal adja ki. A kérelmek már az év első felében beérkezhetnek.

Fichtinger Gyula kifejtette, a bővülő feladatok ellátása érdekében személyzetfejlesztést hajtottak végre. A szakember utánpótlás érdekében megkezdték egy ösztöndíjrendszer kidolgozását.

Hozzátette, továbbra is fontos és elsődleges a nukleáris létesítmények biztonságos üzemeltetése, az üzemzavarok, balesetek megelőzése. A hatóság 2015-ben 826 helyszíni ellenőrzést hajtott végre, ebből több mint ötszáz az atomerőművet, illetve a radioaktívhulladék-tárolókat érintette. Ezek egyikénél sem tártak fel azonnali intézkedésre okot adó hiányosságot.

Az értékelés szerint pozitívum, hogy tovább csökkent az atomerőműben a jelentésköteles események száma: 2015-ben 18 ilyen eset volt, de egyik sem érte el a nemzetközi nukleáris eseményskála első szintjét.

A nukleáris hatóság vezetői arról is beszámoltak, hogy Magyarország a nukleáris védettség terén továbbra is a világ élvonalába tartozik, valamint arról, hogy a hatóság aktív a nemzetközi szakmai munkában is: 17 országgal van kétoldalú szakmai kapcsolata, szakemberei több nemzetközi szervezet munkacsoportjaiban is dolgoznak.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!