Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Belefullad a világ az olajba?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hiába mérséklődik az OPEC-en kívüli olajtermelők exportja idén, Irán pótolja a hiányt, miközben a kereslet csökken - állítja a világ egyi legfontosabb olajipari tanácsadó szervezete, az IEA. A napi.hu cikke szerint a felesleget már nincs hova tenni, a készleteket a túlcsordulás veszélye fenyegeti.

A világ olajpiacai egyszerűen belefulladnak az eladhatatlan olajtengerbe, ami a jelenleginél is lejjebb szoríthatja a fekete arany árát - idézte a Bloomberg az OECD ágazati tanácsadó szervezete, az International Energy Agency (IEA) jelentését. Az IEA szakértői a kínai gazdaság kihűlését látva csökkentették a világ olajkeresletére vonatkozó előrejelzésüket.

Az OPEC-en kívüli termelők ugyan mérsékelni fogják exportjukat 2016-ban, ám az újra piacra lépő Irán, a kartell tagja, ki fogja pótolni ezt a hiányt. Mindezek eredményeként átlagosan napi 1,5 millió hordóval több olaj kerül a piacra, mint amennyit a vásárlók igényelnek.

Jönnek a perzsák


A fekete arany ára 12 éves mélypontra esett a hét elején azzal, hogy a londoni Brentért a hétfői kereskedés egyik szakaszában alig több, mint 28 dollárt kellett adni - kedden délelőtt valamivel 29 dollár/hordó felett állt a jegyzés -, miután Irán megszabadult az olajkivitelét is korlátozó nemzetközi szankcióktól.

Emellett Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajtermelője a hét végén megerősítette, hogy nem változtat azon a stratégiáján, amely szerint piaci részesedése megőrzése érdekében az alacsony ár ellenére sem mérsékli kivitelét.

Az egyik le, a másik fel


Miután az iraki olajbányászat bővülése kifullad, idén Irán lehet az egyetlen olyan OPEC-tagállam, amely növelni exportját. Az IEA becslése szerint a perzsa ország az első negyedév végén napi 300 ezer hordó olajat vihet a világpiacra, amit az év közepére 600 ezerre növelhet. Tavaly decemberben napi 2,91 millió hordó olajat bányásztak Iránban, ami három és fél éves rekord.

A perzsa ország kivitele éppen pótolja az OPEC-en kívüli olajtermelők kieső exportját. Az utóbbi országok 1992 óta nem értékesítettek olyan kevés olajat, mint amennyit az IEA várakozása szerint 2016-ban el fognak eladni.

Gyengülő olajszomj


Az OPEC-országok napi 32,28 millió hordó olajat hoztak felszínre decemberben, ami 600 ezerrel több annál a 31,7 milliónál, amellyel teljesíthetik 2016-os tervüket.

Eközben az olajkereslet az enyhe tél miatt egyéves mélypontra süllyedt 2015 utolsó negyedévében. A fogyasztás növekedése idén napi 1,2 millió hordóra csökkenhet a tavalyi 1,7 milliós pluszról. Ezzel az átlagos felhasználás naponta 95,7 millió hordó lehet.

Túlcsorduló raktárkészletek


Mindezek eredőjeként a felhalmozott olajkészletek 285 millió hordóval bővülhetnek 2016-ban, miután tavaly elérték az egymilliárd hordót. Miután a szárazföldi tárolókapacitások egyre szűkösebbé válnak, nyereségessé válhat, ha lehorgonyzott olajtankerekben raktározzák a fekete aranyat. Irán az elmúlt években jelentős mennyiséget tett félre ily módon abban bízva, hogy ha feloldják a szankciókat, akkor eladhatja ezt a készletet - áll a napi.hu cikkében.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.