Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több szja-bevallást készíthet a NAV

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A személyi jövedelemadó (szja) bevallásának legegyszerűbb módja, ha a munkavállaló felhatalmazza az adóhatóságot a bevallás elkészítésére a február elsejéig benyújtható új bevallási nyilatkozat kitöltésével - hívta fel a figyelmet Tamásné Czinege Csilla adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózással és a munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatos sajtótájékoztatóján a helyettes államtitkár kérdésre válaszolva hozzátette: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy másfélmillió magánszemély bevallásának elkészítésére készült fel idén, 2017-től minden magánszemélynek a NAV készíti el a bevallását.

Az szja-bevallás pillanatnyilag legegyszerűbb módja a bevallási nyilatkozat kitöltése, mert a magánszemélynek csak egy x-et kell tennie a munkáltatótól kapott igazolás megfelelő sorába, amelyet a munkáltató elküld a NAV-hoz - ismertette.

Felhívta a figyelmet, hogy a lehetőséggel azok élhetnek, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek belföldön adóköteles jövedelmet, valamint nem választottak tételes költségelszámolást. Akik adó-, vagy adóalap-csökkentő kedvezményt érvényesítettek, vagy kívánnak érvényesíteni, nem kérhetik az adóhatóságot a bevallás elkészítésére.

Adott azonban a lehetőség azok számára, akik egyszerűsített foglalkoztatásban dolgoznak, és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) fizetőknek is - mondta a helyettes államtitkár. Az ingatlant bérbeadó magánszemélyek sem esnek ki a lehetőségből, azzal a feltétellel, hogy kifizetőnek vagy munkáltatónak adják bérbe lakásukat és nem éri el az egymillió forintot az ebből származó jövedelmük - emelte ki Tamásné Czinege Csilla.

Ha nincs munkáltatója a magánszemélynek, akkor közvetlenül az adóhatóságnak is küldheti a nyilatkozatot, mivel ennek kötetlen a formája, akár egy levélben is kérheti, hogy a NAV készítse el a bevallást számára. Több munkáltató esetén a magánszemély választ, melyiknek küldi el a bevallási nyilatkozatot - fűzte hozzá.

Akiknek visszaigényelhető vagy fizetendő adójuk keletkezik, azokat értesíti a NAV - ismertette a helyettes államtitkár.

Kitért arra is, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően az egy plusz egy százalék felajánlása a bevallási nyilatkozatot kitöltőknek a rendelkező nyilatkozatot a munkáltatónak vagy az adóhatóságnak kell eljuttatni.

Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára elmondta: sikeres a 2013-ban indított, a hátrányos helyzetű munkavállalókat segítő munkahelyvédelmi akcióprogram és annak tavalyi kiterjesztése is. A program kezdete óta csaknem 900 ezer ember után 346 milliárd forintot spóroltak a munkáltatók a szociális hozzájárulási adón keresztül, akik minden évben növekvő mértékben hívták le ezt a kedvezményt.

A legutolsó, tavaly novemberi adatok szerint a program legnagyobb nyertesei az 50 év feletti, nyugdíjhoz közeli munkavállalók, a foglalkoztatók 326 ezernél is több ilyen munkavállaló után vették igénybe a kedvezményt. A második legnagyobb csoport a szakképzetlen munkavállalók, mintegy 300 ezer embernek tudtak segíteni így a munkáltatói terhek csökkentésén keresztül - tette hozzá.

A program kiterjesztésével "jól célzott" a minisztérium Pankucsi Zoltán szerint, több mint 20 ezer embert ért el a mezőgazdasági foglalkoztatottakra kiterjesztett kedvezmény a potenciális 30 ezerből.

A helyettes államtitkár kijelentette: az NGM továbbra is fenntartja a munkahelyvédelmi akciótervet, és ha szükség van rá, bővíteni is fogja azt.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.