Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

RELEVÁNS JELÖLTEK AZONNAL

A Foxconn megvenné a Sharpot

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tajvani Foxconn Technology Group elektronikai beszállító vállalat szemet vetett a súlyosan eladósodott japán Sharp Corp. elektronikai konszernre.

A Bloomberg hírügynökség vállalati belső forrásra hivatkozó értesülése szerint a Foxconn 600 milliárd jen (5,1 milliárd dollár) vételi ajánlatot tett a Sharpra.

A hírügynökséget tájékoztató forrás szerint a Sharp január végéig dönt az ajánlat elfogadásáról vagy elutasításáról. A Foxconn (Hon Hai Precision Industry Co.) szóvivője nem kommentálta az értesülést a hírügynökségnek.

Az üzlet - amennyiben megvalósul - a legnagyobb akvizíció lesz a Foxconn részéről 2009 óta, amikor 5,3 milliárd dollárért vásárolta meg a Chi Mei Optoelectronics Corp. képernyőgyártó részlegét, az Innolux Corp. vállalatot.

Az egyebek között az Apple számára iPhone készülékeket gyártó Foxconn 2012-ben már próbálkozott befektetéssel a Sharpban, az üzlet azonban irányítási és felügyeleti nézeteltérések miatt meghiúsult. A Foxconn akkor 66,9 milliárd jent ajánlott fel a Sharp 9,88 százalékos részvénypakettjéért.

A tárgyalások fonalát a cégek tavaly vették fel ismét, amikor a Sharp törlesztési problémák miatt a japán állami Innovation Network Corp. of Japan (INCJ) alaphoz fordult támogatásért.

Az elektronikai alkatrész beszállítással, összeszereléssel és logisztikával foglalkozó Foxconn a Sharp révén kibővíthetné működési területét, a Sharp pedig, az okostelefon és táblagép képernyők egyik legnagyobb gyártója szert tehetne a Foxconn ügyfelei, közöttük az Apple, az Amazon.com és a Xiaomi Corp. vállalatok megrendeléseire.

A Sharp részvénye Tokióban 25 százalékos átmeneti erősödés után hat százalékos nyereséggel zárt csütörtökön. A részvény árfolyama 2015-ben 53 százalékkal, 2014-ben 20 százalékkal esett.

A Sharp piaci tőkeértéke a részvény csütörtöki záróárfolyamán 218 milliárd jen. A Bloomberg adatai szerint adósságállománya 2015. szeptember 30-án 791,8 milliárd jen volt. Az oszakai elektronikai konszern az elmúlt négy pénzügyi év alatt összesen 1,1 ezer milliárd jen veszteséget szenvedett el. 

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Húsvéti Wellness ajánlatok

Közeledik a húsvét hétvége és a tavaszi szünet! Még most sem késő szobát foglalni!