Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Egy esetleges szaúdi-orosz olajtermelési megállapodás hírére emelkednek az árak

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy háttérben körvonalazódó szaúdi-orosz olajtermelési megállapodás hírére kedden a kezdeti nagy zuhanás után emelkedni kezdett az olaj világpiaci ára.

A déli órákban a Brent nyersolaj 0,62 százalékkal, hordónként 31,51 dollárra, a WTI nyersolaj ára 0,61 százalékkal, 30,53 dollárra emelkedett. Kedden az olajár egy százalékot meghaladó csökkenéssel indult, a Brent ára 30,13 dollárig, a WTI ára 29,26 dollárig csökkent. A Brent a múlt héten 27,10 dollárig csökkent, és ezzel 2003 novembere óta a legalacsonyabb árszintet érte el.

Az iraki olajminiszternek egy kuvaitvárosi konferencián tett nyilatkozata szerint közelednek az álláspontok Szaúd-Arábia és Oroszország között a kitermelés esetleges csökkentéséről az árak stabilizálásra érdekében.

"Látok némi rugalmasságot (Szaúd-Arábia és Oroszország részéről), de ezt még valamilyen formába kellene önteni és ki is kellene mondani, legalább az OPEC-nek, különben, ha nincs szilárd elhatározás, nincs is értelme összeülni tárgyalni" - fogalmazott Ádel Abdel-Mahdi iraki olajipari miniszter, hozzátéve, hogy Irak kész részt venni a termeléscsökkentésben, ha mások is ezt teszik.

Termeléscsökkentő megállapodás nélkül a fundamentális piaci tényezők az árak további csökkenését vetítik előre - mutatott rá David Hufton, a PVM olajbróker kereskedője. Ha megállapodás születik, akkor viszont a 40-60 dolláros tartományba térünk vissza - tette hozzá.

A megállapodás reményében megindult áremelkedés dinamikáját azonban újabb keresleti aggályok fékezik. Kína vasúti teherforgalma 2015-ben 11,9 százalékkal csökkent az előző évihez képest, amikor 3,9 százalék volt az éves csökkenés.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Őszi belföldi csomagajánlatok

Mindjárt itt az őszi szünet, foglaljon már most akciós ajánlatainkból.