Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Elutasította a cégbíróság az FHB tőkeemelésének a bejegyzését

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elutasította a cégbíróság az FHB Jelzálogbank december 28-ai tőkeemelésének bejegyzését. A folyamatot mind tartalmi, mind formai szempontból megfelelőnek találta az intézmény, kizárólag az Alapszabály módosításához a jelzálogbank által benyújtott MNB engedélyt kifogásolta - írja rendkívüli közleményében az FHB Jelzálogbank.

Az MNB 2014 szeptember 11-én az osztalékelsőbbségi részvények vonatkozásában megadott engedélye a cégbíróság szerint "nem lehet a kérelemhez csatolt okiratokban szereplő tőkeemelés engedélye, mert a tőkeemelés elhatározását jóval megelőzően, 2014 szeptemberében kelt."

Az FHB szerint a jegybank engedélye megfelelő, mert pontosan arra a "B" típusú osztalékelsőbbségi részvényfajtára vonatkozik, amelyet a társaság kibocsátott és a befektetők lejegyeztek, érvényességére pedig semmilyen jogszabály nem tartalmaz időkorlátozást. Új törzsrészvények kibocsátásával kapcsolatos Alapszabály módosításhoz az MNB engedélye nem szükséges.

Eljárása során a cégbíróság azzal érvelt, hogy "a Hpt., illetve más jogszabály sem határozza meg a fenti engedély érvényességének határidejét, azonban nem lehet bármeddig emiatt érvényesnek tekinteni azokat."

Fentiek alapján az FHB a cégbíróság elutasító végzését nem tartalmi, hanem az MNB engedélyek érvényességi idejével kapcsolatos értelmezési (technikai) kérdésnek tekinti, melynek tisztázására a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi és biztos benne, hogy a kérdés rövid időn belül megnyugtatóan rendeződik.