Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ne spóroljunk a biztosításon síeléskor!

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre többen kötnek utasbiztosítást, ha síelni mennek, de érdemes alaposan átnézni, mit tartalmaz az adott kötvény - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a MABISZ utasbiztosítási tagozatának vezetője. Horváth Péter szerint a síelésnél többek között fontos, hogy legyen biztosítás a helikopteres mentésre és a harmadik személynek okozott balesetre is.

"Már tudatosabbak a magyar síelők és vásárolnak utasbiztosítást, ha hosszabb időre mennek. A probléma még mindig azokkal van, akik rövidebb időre, "átugranak" egy vagy két napra például Ausztriába síelni, azt mondják, nem lesz semmi baj, és gyorsan hazaszaladunk, ha gondunk van. Egy láb- vagy kéztöréssel azonban elég nehézkes akár csak százötven kilométert autózni a magyar határig" - figyelmeztetett a MABISZ utasbiztosítási tagozatának vezetője.

Horváth Péter hozzátette: fontos, hogy az egységes európai egészségbiztosítási kártyával rendelkezik, annak nem minden esetben fogják ezt elfogadni a síterepek közelében lévő magánklinikákon, például Olaszországban, Franciaországban. Általában csak a nagyobb városokban lévő állami kórházak fogadják el, de az odaszállítás költségét soha nem fogja elszámolni a társadalombiztosítás. Egy helikopteres mentést tehát biztosan a sérültnek kell kifizetnie, ha csak ilyen kártyával rendelkezik.

Kevesen gondolnak az úgynevezett harmadik személynek okozott kár és annak megtérítésére. Érdemes megnézni, hogy tartalmaznak-e a biztosítások felelősségbiztosítást, az mekkora összegű, illetve ügyvédi költségtérítést, mert szükség lehet a helyi ügyekben járatos személy segítségére - hívta fel a figyelmet a MABISZ utasbiztosítási tagozatának vezetője.

Horváth Péter elmondta, biztosítás szempontjából a síelés általában nem számít extrém sportnak; vagy benne van az alapmódozatban, vagy úgynevezett síbiztosítást kell kötnünk. Az extrém sportokra szóló biztosítás egy picit több, azt a búvárkodás, bungee jumping, motoros sportolás, például vízi-síelés esetén érdemes kötni.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.